EVROPA SAD ISKLJUČUJE ĆINĆUR I PEJOVIĆ IZ PARTIJE

Od 24 poslanika s liste PES-a, Spajić zasad može sigurno da računa na 21 – među kojima nisu Ćinćur, Pejović. Kao ni poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin

Pokret Evropa sad pokreće danas postupak za isključenje iz partije poslanica Jevrosime Pejović i Radinke Ćinćur. Saznaje “Dan” iz dobro obaviještenih izvora bliskih PES-u.

Prema tim informacijama, Pokret Evropa sad je tražio da se poslanice Pejović i Ćinćur izjasne da li će glasati za Vladu koju planira da sastavi mandatar Milojko Spajić, ali i za Aleksu Bečića, predsjednika Demokrata. Koji će biti kandidat za predsjednika Skupštine Crne Gore. Rok je bio sinoć do ponoći. Pošto, očigledno, nije došlo do promjena u stavovima dvije poslanice PES će pokrenuti proceduru njihovog isključenja iz partije.

Podsjetimo, Milojko Spajić je najavio da će vladu praviti sa Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP) i strankama manje brojnih naroda. Od 24 poslanika sa liste PES-a, Spajić zasad može sigurno da računa na 21 – među kojima nisu Ćinćur, Pejović, kao ni poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin, čija je partija uskratila podršku mandataru nakon što je odustao od vlade sa ZBCG.

U grupi koja podržava Spajića je i dojučerašnja predstavnica Alternative Jelena Nedović. Koja je napustila tu organizaciju. Iz Alternative, članice predizborne koalicije PES-a, ranije su poručili da ne podržavaju način na koji mandatar pravi vladu.

To znači da Spajić s tom, podrškom svoje partije i glasovima ostalih stranaka ima 41 glas u parlamentu – minumum neophodan za izbor vlade. Problem je što su Demokrate na sjednici Predsjedništva donijele odluku da neće prihvatiti da presudan glas za izbor Bečića za predsjednika parlamenta dođe sa liste koju je predvodila Demokratska partija socijalista. Pošto se u sadašnjoj većini od 41 poslanika nalazi i predsjednik DUA Mehmet Zenka, Spajić mora tražiti novo rješenje.

Poslanica Radinka Ćinćur izjavila je nedavno da je na sjednici GO protiv predloga Milojka Spajića za formiranje vlade po njegovom modelu. Saopštila je i da nije bila jedina koja je glasala protiv.

– Tačno je da je bilo nesuglasica oko toga kako treba da izgleda buduća vlada, to je pokazalo i glasanje na kraju. Ne znam tačan broj koji su bili protiv i uzdržani, bilo ih je, ja sam bila jedna od njih zbog neprincipijelnosti svoje partije. Ne želim ništa da prejudiciram za ubuduće, šta će biti pokazaće vrijeme . Kazala je Ćinćur.

Jevrosima Pejović nije davala izjave za javnost i odbijala je da komentariše javno svoje stavove. U međuvremenu u PES-u. Istina nezvanično, optužuju zamjenika predsjednika partije i šefa države Jakova Milatovića da ima odlučan uticaj na dvije poslanice i da opstruira proces formiranja vlade.

Izvor: Dan