BIVŠI RADNICI ŠIK-A “ŠPIRO DACIĆ” NEZADOVOLJNI ODNOSOM VLADE: BLOKADA MAGISTRALE USRED SEZONE KAO SOLUCIJA

Mi, obespravljeni bivši radnici sa sjevera dogovorili smo se da zajedno djelujemo i da sasatavimo spisak zahtjeva za isplatu zaostalih zarada i ostvarivanje socijalnog programa. Ističe Vlajko Vuković.

Bivši radnici Šumsko industrijskog kombinata (ŠIK-a) “Špiro Dacić”, njih 134. Kako su i najavili čekali su do juče(petak) odgovor premijera Dritana Abazovića. I drugig relevantnih državnih adresa na njihov apel za pomoć za isplatu 17 zaostalih zarada koje im se duguju od 2003. Godine kada je njihovo preduzeće otišpo u stečaj.Predsjednik Odbora bivših radnika Vlajko Vuković kaže da pošto odgovor nijesu dobili razgovarali su sa više predstavnika firmi sa područja bjelopoljske opštine., Ali i Mojkovca i Rožaja, odnosno onima koji su obespravljeni i zakinuti po raznim osnovama. I dogovorili se da zajedno djeluju.

– Mi, obespravljeni bivši radnici sa sjevera dogovorili smo se da zajedno djelujemo i da sastavimo spisak zahtjeva za isplatu zaostalih zarada i ostvarivanje socijalnog programa. Da budemo izjednačeni makar sa onima. Koji su sa najnižim zaradama i koji su davno dobili ono što je nama trebalo da bude isplaćeno prije dvije decenije. Skupićemo potpise i predati novom sazivu Skupštine Crne Gore, pa da vidimo ko se bori za prava obespravljenih, naročito nnas na sjeveru.

Ako i novi saziv Skupštine bude ličio na ove dosad, obećavamo vrlo brzo blokadu magistralnih saobraćajnica u više gradova. Znamo da će biti turistička sezona, žao nam je nedužni narod. Ali mi drugog izbora, ako nas na to natjeraju. Nemamo-ističe Vuković i dodaje da su se zahtjevom za pomoć obraćali i prethodnim vladama. Ali odgovora nije bilo kao ni od sadašnje. Te su stoga odlučili da pomoć traže od Skupštine Crne Gore.

Vuković: Nemojte da vrijeđate zdrav razum građana sa sjevera

Vlajko Vuković dodaje da na bivšoj imovini ŠIK-a “Špiro Dacić” u naselju Zaimovića livade trenutno radi desetak kompanija sa preko 500 zaposlenih. Ali za bivše radnike pomoći nema.

– Molim one koji o našim sudbinama budu odlučivali da paze šta rade i šta govore i obećavaju, da ne vrijeđaju zdrav razum građana sa sjevera Crne Gore jer smo siti raznoraznih obećanja o boljem životu kojeg, očigledno, nema. Bojim se nakon izbora kako ćemo se mi obični građani snaći na tom nastavku autoputa, modernizovanoj pruzi, ili u bjelopoljskoj termalnoj banji na Kisjelim vodama. Plašim se da će nam biti pretoplo od najvljene topilfikacije grada… Ističe Vuković.

– Za naše zaostale zarade prestajemo da se obraćamo ovoj sadašnjoj Vladi, jer vidimo da od toga nema ništa. Oni nas tretiraju kao da ne postojimo. A rješavaju pitanja tamo gdje ih pritiscima, blokadama i slično natjeraju. Od sada se za pomoć obraćamo Skupštini Crne Gore i poslanicima. Inače, tih 17 plata. Kako smo i napisali premijeru Abazovići, oteli su nam jer za nas, navodno, nije bilo novca u vrijeme kada je rpeduzeće otišlo u stečaj i kada je premijer bio Igor Lukšić. Drugi povjerioci su se naplatili. A mi smo dobili 30 do 50 eura iako je trebalo puno više-kaže Vuković i dodaje da se sve nastavlja po starom. I da se i vlast sjeti sjevera i Bijelog Polja samo populistički. Odnosno pred neke od izbora i tu se sve završava.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović