JOKOVIĆ SA MALINARIMA IZ BIJELOG POLJA: PROBLEM IMAJU I ZEMLJE REGIONA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja malinara iz Bijelog Polja, poručivši da je speman da njihov problem sa viškom proizvoda iz prošlogodišnje berbe koji čeka u hladnjačama, predoči Ministarstvu finansija i Vladi Crne Gore, kako bi se eventualno dio štete sanirao iz budžetske rezerve.

Joković je naglasio da je problem viška malina u skladištima više puta iznosio u bilateralnim sastancima ministrima EU. Kao i ministrima iz regiona, ali je u međusobnim razgovorima konstatovano da se i oni susrijeću sa sličnim problemom.

Kako je saopšteno iz tog resora, sastanku su prisustvovali i državni sekretari Stevan Gajević, Marko Radonjić i Salih Đonbalaj.

Tom prilikom, predstavnik Udruženja malinara Andrija Delić je predočio probleme sa kojima se suočavaju, a koji se prevashodno odnose na otkup maline, otkupnu cijenu. Kao i troškove skladištenja, zbog čega su malinari u više navrata vršili blokadu saobraćajnica u opštini Bijelo Polje.

Predstavnici Udruženja malinara su se u razgovoru sa predstavnicima resornog ministarstva osvrnuli na globalne poremećaje na tržištu, uzrokovane ratom u Ukrajini, a sljed čega su i nastali problemi vezani za plasman ovog proizvoda. Uz apel resornom ministarstvu za pomoć u saniranju gubitaka koje su pretrpjeli.

Ministar je predočio prisutnima da budžetom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nijesu planirana sredstva za ovu namjenu. Ali da će tražiti mogućnost kod Ministarstva finansija da se problem riješi iz budžetske rezerve.