BIJELO POLJE: NABUJALI PAVIĆA POTOK UGROŽAVA KUĆE I IMANJA

Izlijevanje potoka izraženo je u poslednjih nekoliko godina, eskalira prilikom svakog nevremena, nocesi veliku količinu fekalija koje ugrožavaju domaćinstva.

Mještani naselja Malo Polje sa nestrpljenjem iščekuju drugu fazu kanalisanja Pavića potoka, koji protiče kroz ovo naselje ispod magistralnog puta i željezničke pruge. Izlijevanje potoka izraženo je u poslednjih nekoliko godina. A eskalira prilikom svakog nevremena. Pavića potok predstavlja opasnost po domaćinstva ne samo zbog svog izlijevanja iz korita već i zbog velike količine fekalija koju nosi vodotok. Posebno je ugrožena dionica potoka koja se proteže neposredno ispod magistralnog puta, zatim ispod željezničkog mosta i doseže do improvizovanog betonskog mosta kroz naselje. Alarmantno je da potok ne teče svojim prirodnim tokom već sasvim drugim pravcem noseći sobom veliku količinu fekalija. Koje se izlijevaju iz njegovog gornjeg toka donoseći nevolje mještanima.

Kažu da je poslednje veće nevrijeme praćeno obilnom kišom doprinijelo da potok naraste do te mjere da je opasno ugrozio nekoliko domaćinstava.

– Vrijeme da se nadležni konačno ozbiljnije pozabave ovim problemom. Čim padnu obilnije kiše strepimo da će doći do neželjenih posledica. I poslednja kiša napravila je pravu pometnju i dovela nas u skoro bezizlaznu situaciju – kaže Rajko Rabrenović, čija se kuća prva graniči s nabujalim potokom.

Objašnjava da je padala jaka kiša, a vodostaj potok je iz sata u sat dostizao sve veći nivo.

– Voda koja dolazi s gornjih kota i koja nije mogla da ide svojim tokom i da se ulije u začepljenu šahtu, i zbog malog promjera cijevi, došla je do naših kućnih pragova. Borili smo se s vodom i nekako uspjeli da spasimo kuće. Objašnjava Raberenović nevolje koje ih zadese prilikom nevremena.

Arhitekta Fuad Šabović, vlasnik projektant firme Intesa, ističe da je još u jesen prošle godine završena prva faza regulacije potoka.

– Kada vremenske prilike budu dozvolile, počeće druga faza kanalisanja Pavića potoka. Projekat je prošao reviziju i ubrzo će biti raspisan tender za izvođača radova. Planirano je tunelsko kanalisanje i prema proračunu taj posao će koštati oko 90. 000 eura, jer se radi o zahtijevnijem poslu u odnosu na prvu fazu. Ova faza podrazumijeva kanalisanje potoka u dužini 50-ak metara širine i visine dva metra. Nakon završetka radova taj dio kanala biće zatrpan zemljom. Kazao je Šabović, dodajući da će između prve i druge faze biti urađena šahta da bi se u slučaju začepljenja spriječila eventaulna izlivanja.

Klizište iznad magistrale

Iznad kuća Rabrenovića, tik ispod nekadašnjeg magistralnog puta i skretanja za bolnicu došlo je do pojave klizišta.

– Tu se usljed nadiranja ogromnih količina vode s gornjih brda zemlja iz godine u godinu slijegala i stvorio se bezdan ispod magistrale. Formirala se rupa iz koje izlazi ogromna količina vode, koja se sliva dalje niz potok do naših kuća. A onda se dio nekako probije ispod ulice i dalje ide pored kuća Obradovića i Dulovića do rijeke Lim – navodi Rabrenović, pojašeavajući i da se potok nedavno izlio u dvorišta kuća Obradovića.

– Dalje, nizvodno, stradao je veliki potporni betonski zid Petra Dulovića, koji inače živi u Budvi. On je nakon velikih poplava prije nekoliko godina uložio znatna sredstva s obzirom na to da se kuća nalazi na krajnjem mjestu do ušća potoka u Lim. Ovaj potok, koji je nama napravio ogroman problem, slomio je taj potporni zid. Kaže Rabrenović.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović