U OŠ “MARKO MILJANOV” TAKMIČENJEM I KVIZOM OBILJEŽEN DAN MATEMATIKE

U Osnovnoj školi „Marko Miljanov” Dan matematike obilježen je takmičenjem na kojem su učestvovali učenici ove i drugih šest osnovnih škola sa područja Bijelog Polja.

Direktorica OŠ ,,Marko Miljanov” Tatjana Damjanović ističe da je zadovoljna pokazanim znanjem svih učesnika takmičenja.

“Drago nam je što su učenici naše škole zauzeli prvo mjesto. Ali poenta druženja profesoricama Dijani Božović, Mileni Lješnjak i Ivani Konatar bila je da se razbiju predrasude o matematici kao teškoj, nezanimljivoj. Takođe, da se djeca iz svih škola druže i upoznaju. Sponzori takmičenja pored naše škole, bili su i Udruženje matematičara Crne Gore. Kao i štamparija „Merkator“- ističe Damjanović i dodaje da su sve škole učesnice takmičenja imale zadatak da naprave po jednu prezentaciju na zadatu temu o nekim slavnim matematičarima ili matematičkim problemima i zanimljivostima. Pa je tako održan i jedan čas istorije matematike.

Sama pomisao na matematiku mnogim učenicima zadaje glavobolju: formule,

jednačine, grafici, stalno računanje,… Rekli bi da tu nema ničeg zabavnog i zanimljivog. Međutim, mi smo okupili učenike iz sedam osnovnih škola sa teritorije naše opštine i pokazali kako se i te kako možemo zabaviti. A rješavati matematičke (logičke) zadatke.

Osim rješavanja zadataka iz kviza i takmičarskog dijela, imali smo i jednu muzičku tačku, jer nemoguće je biti matematičar a ne biti pomalo i pjesnik, muzičar… Učenici naše škole, pod mentorstvom direktorice Osnovne muzičke škole. Pripremili su kompoziciju u kojoj svakoj decimali broja dodjeljuju po jednu notu”. Kaže Damjanović i ističe da možda na takmičenju naredne godine budu i osnovci iz drugih gradova.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović