TURSKI AMBASADOR: PODRŠKA BIJELOG POLJA I CRNE GORE PRILIKOM ZEMLJOTRESA NAM ULILA NADU

Podrška koju je pokazalo Bijelo Polje i Crna Gora, prilikom zemljotresa koji je zadesio Republiku Tursku je nešto što nam je svima ulilo nadu u našoj borbi. Poručio je danas prilikom posjete Bijelom Polju ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan.

On je sa visokom delegacijom Ambasade, počasnim Konzulom, predstavnicima TIKA-e i Instituta Jonus Emre posjetio Opštinu Bijelo Polje. Medžlis Islamske zajednice u Bijelom Polju i Opštinsku organizaciju Crvenog krsta. Kako bi iskazao zahvalnost za podršku saosjećanja prema žrtvama zemljotresa i pomoći koju su zajedno sa građanima Bijelog Polja prikupili.

– U grupi pomoći u kojoj je učestvovao i Crveni krst Bijelo Polje je bilo oko 130 tona pomoći. A kada to uporedite sa brojem stanovništva to je vjerovatno najveća pomoć koja je upućena Turskoj – poručio je ambasador Republike Turske Baraš Kalkavan uz napomenu da je do sada poslato deset šlepera i deset kargo aviona upućeno iz Crne Gore Turskoj. Dok su crnogorski građani, instutucije i kompanije uplatili milion eura na račun otvoren za pomoć.

Bijelo Polje primjer svim gradovima

Bijelo Polje je primjer svim gradovima u Crnoj Gori kako su se organizovali da pruže pomoć zemljotresom pogođenom narodu u Turskoj i iznad svih kapaciteta i mogućnosti pokazali su kako njihovo srce kuca za nas”. Kazao je danas ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan prilikom posjete Opštinskoj organizaciji Crveni krst.

Ambasador je istakao da podrška koju su poslali građani Crne Gore i Bijelog Polja uliva nadu u daljoj borbi te da su test čovječnosti Bjelopoljci položili sa najvišom ocjenom.

-Koristim ovu priliku da se u ime svog naroda zahvalim, i moramo dići glavu i gledati u budućnost. Danas sam došao u Bijelo Polje sa svim institucijama Turske. Koji djeluju u Crnoj Gori da sagledamo mogućnosti investiranja i pomoći u cilju boljih dana i bolje saradnje koju ćemo imati u narednom periodu da bi svi zajedno išli ka boljoj budućnosti”. Istakao je ambassador Kalkavan.

Radnom sastanku su prisustvovali predsjednik Skupštine opštine Ernad Suljević. Potpredsjednici Tufik Bojadžić i Nermin Bećirović. Direktori javnih ustanova Centra za kulturu. I Centra za sport i rekreaciju Milko Kovačević i Marko Maslovarić i šef Kancelarije za međunarodnu saradnju Damir Mustajbašić.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je upoznao delegaciju Ambasade Turske i turskih organizacija koje djeluju u Crnoj Gori sa aktivnostima koje su zajedno realizovane u Bijelom Polju. Posebno ističući projekte koje je turska razvojna agencija TIKA u oblastima zdravstva, obrazovanja, kulture i sporta.

– Mi smo imali sadržajan sastanak na različite teme, prije svega na temu ekonomske saradnje. Ali i kulturne, obrazovne i zdravstvene saradnje. Kao i na temu saradnje koju godinama realizuje TIKA u našem gradu. Iskoristiću ovu priliku da ambasadora upoznam sa činjenicom da je Crveni krst Bijelo Polje osnovan 1912. Godine kada su bjesnili ratovi u svijetu i u to vrijeme glavni muftija Deljević i glavni paroh Načić osnovali su ovaj Crveni krst. I već tada pokazali širinu multikulturalnosti i mi baštinimu tu tradiciju i veoma smo ponosni na to. Nažalost desila se situacija kada je Crveni krst pokazao suštinu svoje sadržine i zato treba zajedno da pomognemo da se on dalje razvija i da bude most saradnje među državama, narodima, vjerama i religijama. Kazao je predsjednik Opštine Smolović.

Goste je u ime Opštinske organizacije Crveni krst pozdravio predsjednik dr Besim Kadić. Zajedno sa sekretarom Zoranom Rudićem i zaposlenima. A koordinator Crvenog krsta Mašan Živković istakao da su za samo dva dana trajanja akcije 200 Bjelopoljaca doniralo neku vrstu humanitarne pomoći. “

-Bijelo Polje je kao mnogo puta do sada pokazalo da je grad humanosti I grad solidarnosti I da je Crveni krst zajedno sa opštinskim službama uvijek tu da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija. Istakao je Živković.

U ime žena koje su pomogle u izradi pletenih predmeta za narod Turske zahvalila se na posjeti ambasodora i turske delegacije Mira Radović..

Izvor: Dan