VODA ODNIJELA 30-AK METARA PUTA U BJELOPOLJSKOM DOBRINJU

Obilne padavine koje su prethodnih dana pogodile bjelopoljsku opštinu oštetile su i put u Dobrinju. A na dijelu saobraćajnice došlo je do odrona zbog čega je saobraćaj u prekidu. Kako je saopštio sekretar Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Duško Ružić, mehanizacija i radnici su danonoćno na terenu.

– Ne ide sve potaman. Moraćemo da sačekamo da se stvore uslovi za intervenciju, jer je taj dio još uvijek močvaran, pa može doći do još većeg odrona i pokretanja klizišta. Moramo sačekati da stanu kiše, pa tek tada da djelujemo – rekao je Ružić.

Mještanin Dobrinja Brane Gačević kaže da su odsječeni od civilizacije, jer je voda odnijela put u dužini od 30-ak metara na samom ulazu u selo, kod kuća Rmandića.

– Prošle godine smo, preko IFAD-a dobili 400 metara asfalta jer na ovom području imamo destak organskih proizvođača, ali nemamo putara tako da put propada. I ova velika voda nam pravi ogromne probleme. Zemlja oko puta i dio puta su se obrušili i treba sve sanirati – kaže Gačević.

Snijeg zatrpao puteve u Lijeski

Mještani sela Lijeska kažu da im je što prije potrebna reakcija Komunalne službe kako bi put u ovom selu opet bio prohodan.

– Visina sniježnog pokrivača u selu Lijeska je 70 centimetara, putevi su neprohodni, zato nam je neophodna reakcija Komunalne službe –kazali su mještani. Dodajući da u selu ima starijih mještana koji su lošeg zdravstvenog stanja i do čijih se kuća ne može doći.

– Danas smo do kuće jednog mještanina prtili snijeg kako bi mu odnijeli tablete, njih dvoje živi u kući. Nijesu dobrog zdravstvenog stanja i imaju po 76 godina. Kažu naši sagovornici još jednom apelujući na nadležne službe da izađu na teren i očiste puteve na ovom području.

VODA ODNIJELA 30-AK METARA PUTA U BJELOPOLJSKOM DOBRINJU

Dodaje da nekoliko mještana nije moglo da ode na posao. A srećom škole ne rade pa su đaci kod svojih kuća.

– Problema će biti ako nekom bude potrebna zdravstvena pomoć ili ne daj Bože u slučaju smrtnog slučaja – ističe Gačević.

Mještani Pisane Jele i Barica u Vranešu kažu da ih nije iznenadio snijeg u ovom godišnjem dobu jer u ovim selima zima tek počinje. Kao i svake godine, kako navode, i ove vrijedni poljoprivrednici su zaboravljeni od strane Opštine Bijelo Polje i svih nadležnih službi za održavanje puta u zimskim uslovima.

– Pojedina sela nemaju ni struju već nekoliko dana a visina sniježnog pokrivača u Baricama dostiže i do metar – pojašnjavaju mještani i apeluju na nadležne da prestanu da se iznenađuju otkud snijeg u januaru nego kad već imaju raspoloživa sredstva, kao što pričaju, nek rade svoj posao odgovorno.

Ružić kaže da prate situaciju na terenu i podsjeća da su juče sanirali odron u Nedakusima, riješili problem izlivanja vode u Tomaševu, a intervenisali su i u Femića Kršu.

Mještani Sutivana imaju velikih problema da dođu do magistrale. Peti je dan kako je zatvoren podvožnjak zbog toga što se napunio vodom, pa je i na ovom potezu situacija nepovoljna.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović