MILOJKO SPAJIĆ KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA?

Ukoliko Spajić bude kandidat za predsjednika to će predstavljati svojevrstan politički potres, jer će biti jasno da od zajedničkog kandidata sadašnje parlamentarne većine i PES neće biti ništa, a dodatno, ovaj potez bi značajno podigao ljestvicu u kandidovanju za predsjedničke izbore.

Jedan od lidera Pokreta “Evropa sad” (PES) Milojko Spajić najvjerovatnije će biti kandidat ovog političkog saveza na predstojećim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, koji su zakazani za 19. mart, saznaje “Dan” iz više izvora iz ovog pokreta.

Sinoć je u Podgorici održana sjednica Gradskog odbora “Evropa sad” kojoj je prisustvovalo preko 100 članova. A pojedini od njih su pokrenuli pitanje kandidature njihovog lidera. Saopšteno je da konačnu riječ o tome treba da donesu Predsjedništvo i Glavni odbor. Na posljednjoj sjednici Glavnog odbora takođe je bilo govora o predsjedničkom kandidatu i tada je pominjano Spajićevo ime. Inače, “Evropa sad” je prije nekoliko dana i zvanično saopštila da ulazi u konsultacije oko kandidata za predsjednika.

Ukoliko Milojko Spajić bude kandidat za predsjednika to će predstavljati svojevrstan politički potres, jer će biti jasno da od zajedničkog kandidata sadašnje parlamentarne većine i Pokreta “Evropa sad” neće biti ništa, a dodatno, ovaj potez bi značajno podigao ljestvicu u kandidovanju za predsjedničke izbore.

Zainteresovani i za premijera

Poktret “Evropa sad” očigledno vjeruje u svoju snagu, naročito nakon odličnog rezultata na izborima u Podgorici. Ovaj pokret će dobiti gradonačelnika, a izgleda da planiraju i da na parlamentarnim izborima imaju takav rezultat koji će im omogućiti da imaju i premijera.

Prema nezvaničnim informacijama lako se može dogoditi da, ako Spajić postane predsjednik, nosilac liste “Evropa sad” na parlamentarnim izborima bude Jakov Milatović, koji bi po receptu pokojnog srpskog premijera Zorana Đinđića, sa mjesta gradonačelnika Glavnog grada zauzeo mjesto premijera.

MILOJKO SPAJIĆ KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA?

U političkim kuloarima se već govori da će, ukoliko “Evropa sad” ima svog kandidata, i Demokratska Crna Gora građanima predložiti svog predsjednika Aleksu Bečića, a i iz Demokratskog fronta su stigle nezvanične informacije da bi se mogao kandidovati predsjednik Nove srpske demokratije i lider ovog političkog saveza Andrija Mandić. Istina, to je uslovljeno eventualnom kandidaturom sadašnjeg predsjednika i lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

U svakom slučaju, jasno je i da ulazimo u jednu pozitivnu predsjedničku kampanju, jer će najveći broj kandidata imati sadašnja parlamentarna većina u koju možemo, u ovom trenutku, računati i “Evropu sad”, što podrazumijeva da neće biti međusobnih tenzija, jer je izvjesno da će biti održan i drugi krug izbora. Oštrica učesnika u izborima biće usmjerena prema kandidatu DPS-a, odnosno opozicije.

Izvor: Dan