INSPIRACIJA JE U SVAKODNEVNIM STVARIMA

U Galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu Vojislav Bulatović Strunjo” otvorena je izložba slika „Sastavci” autorke Nataše Božović. Izložbu, koju čini dvadesetak radova u kombinovanoj tehnici sa motivima prirode i enterijera, otvorio je akademski slikar Radun Marsenić.

– Na Natašinim slikama provijavaju motivi rodnoga kraja, naglašeni samo onoliko koliko je dovoljno za logično opravdanje intenziteta boja. Ova umjetnica zatočena u čaroliju slikarstva lako se upušta u avanturu stvaranja svog svijeta.

Poetikom je pristrasno predana motivima bjelopoljskog pejzaža mrtve prirode kao i figuracije – kazao je Marsenić.

Božović je kazala da inspiraciju za svoje slike traži u svakodnevnim stvarima, ali i da ideje crpi i sa svojih putovanja upoznajući druge ljude i kulture.

– Iako je ova izložba sastavljanje mojih djela, sami naziv je u stvari povezano sa mjestom pored rijeke Ljuboviđe gdje, kada je lijepo vrijeme, prenesem svoj atelje i gdje sve ono što je u meni prenesem na platno – kazala je autorka. Prisjećajući se svojih početaka, Božović je ispričala da su prve slike nastale u Grčkoj, gdje je i živjela jedan vremenski period, a njeno slikarstvo nosi i traje rodnog mjesta, Bijelog Polja. Svako mjesto ima svoju čar, tako da su moje slike na neki način i putopis, jer slikam gdje god da odem. Prve slike nastale su u Grčkoj, jer sam bila fascinirana bojom neba, sunca i željela sam to da sačuvam od zaborava. Potom sam nastavila da stvaram, a naravno, moje slike nose i pečat, boju i titraje rodnog Bijelog Polja – kazala je Božović.

Iako je specifičan kolorit ono po čemu mnogi prepoznaju njen rad, Božović je kazala da se ona bojama igra, ali i da su na njenim slikama nezaobilazne boje sunce i neba. – Obožavam boje sunca i neba. Kada god negdje odem prvo da pogledam u nebo i tog trenutka nastaje moje novo djelo – istakla je ona.
Program je vodila Slađana Bubanja Merdović, izložbu je umjetnički upotpunio učenik Škole za osnovno muzičko obrazovanje Lazar Čuljković.
Izvor: Dan
Novinar: Milovan Novović