USLOVI RADA DOBRI, ALI FALI FISKULTURNA SALA

Izgradnja fiskulturne sale ušla je u budžet za 2021. godinu ali još uvijek nijesmo ušli u realizaciju. Ipak, ja sam optimista da će se i to riješiti”, kaže Mirko Damjanović, direktor O.Š. “Nedakusi”.

Osnovna škola “Nedakusi”, smještena u istoimenom bjelopoljskom naselju, radi već 22 godine i iznjedrila je brojne uspješne učenike, koji slavu ove škole pronose širom države i regiona.

Direktor ove vaspitno-obrazovne ustanove Mirko Damjanović kaže da je duga tradicija postojanja i rada škole u Nedakusima.

“Stara škola bila je na drugoj lokaciji u Nedakusima i osnovana je 1922. godine. Radila je kao područno odjeljenje OŠ “Dušan Korać”. Ono što je bilo problematično jeste izgradnja pruge i magistrale, pa su đaci imali velike probleme prilikom prelaska i nerijetko su se dešavale nesreće sa tragičnim ishodima. To je navelo državu da razmišlja kako riješiti taj problem i napokon 1998. godine započeta je gradnja novog školskog objekta. Na opšte zadovoljstvo mještana ona je napravljena u rekordnom roku, za nekih 400 dana, a sagrađena je 1999. godine. Te godine bila je područno odjeljenje OŠ “Dušan Korać”, a odmah 2000. godine postaje pravni subjekt i dobija naziv OŠ “Nedakusi” po naselju u kojem se nalazi – pojašnjava Damjanović i dodaje da škola broji 195 učenika, koji su uspješni u svim nastavnim i vannastavnim aktivnostima.


“Nažalost, kao i ostale škole imamo rapidno smanjenje broja učenika. Podaci iz 1999. godine govore da su ovu školu pohađala 344 učenika. Sada ovdje uče djeca iz Nedakusa, Kisjelih voda i jedan dio Potkrajaca”, navodi Damjanović.

Direktor OŠ “Nedakusi” kaže da je važno što im je u prethodnom periodu od strane resornog ministarstva obezbijeđen video-nadzor školskog objekta.

“Na taj način pratimo dešavanja oko nas, kako tokom nastave, tako i poslije. Evo i ovih dana susreli smo se sa izazovom oko dojava o postavljanju bombi, ali mi se snalazimo u takvim situacijama. Najvažnija je bezbjednost djece u svakom trenutku, a mi se trudimo da ona bude na visokom nivou – naglašava Mirko Damjanović.

Naglašava da im je neophodna fiskulturna sala i da je to trenutno naveći problem ove obrazovne ustanove.

“Nadamo se da će i taj problem uskoro biti riješen, jer je izgradnja fiskulturne sale ušla u budžet za 2021. godinu ali još uvijek nijesmo ušli u realizaciju. Ja sam optimista, jer je u toku izrada projektne dokumentacije”, dodaje Damjanović.
Ističe da su uslovi rada u školi dobri, te da je školska zgrada dosta očuvana.

“Imamo dobar sistem grijanja, fino školsko dvorište, koje smo uljepšali i obogatili. Učionice su opremljene nastavnim sredstvima, a započeli smo i opremanje učionica savremenim smart televizorima. U saradnji sa Ministarstvom prosvjete pokušaćemo da nabavimo još savremenih uređaja koji mijenjaju nekadašnje grafoskope”, objašnjava Damjanović.