OBEĆANJE POLITIČARA I SUROVA REALNOST GRAĐANA

Iako su nas politički lideri uvjeravali da će Crna Gora biti razvijena država kao Monte Karlo ili Luksemburg, ostala su samo obećanja. Realnost svjedoče građani. I pored potencijala, turizam, poljoprivreda i energetika nijesu ostvarili očekivane stope rasta, ocjenjuje struka. Stoga je preporuka da se obezbijedi novi model razvoja ekonomije.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ranije je govorio da o Crnoj Gori ne pričamo kao o prosječnoj destinaciji, već o destinaciji koja može da stane uz rame Monte Karlu i San Tropeu. I bivši premijer Zdravko Krivokapić je poručivao da bi volio da za četiri godine Crnu Goru učini sličnu Luksemburgu.

Ipak, danas jedina sličnost Crne Gore i ovih uspješnih evropskih ekonomija je u približnom broju stanovnika i veličini teritorije. U međuvremenu, zbog tranzicije, loših privatizacija, svjetske i korona krize, Crna Gora ostala je gotovo bez industrije. Posao je izgubilo na hiljade radnika koji su bili prinuđeni da svoja prava nerijetko traže i na ulici.

Uprkos tome, Crna Gora, kako kaže, aktuelni ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, nema razloga da brine za budućnost, jer ima mnogo potencijala.

“Turizam je žila kucavica crnogorske ekonomije. Tako da bih rekao da je to prvi potencijal razvoja naše države. Drugi potencijal je energetika. I treći je poljoprivreda”, kaže ministar.

Da ove oblasti mogu biti okosnica crnogorske ekonomije, smatra i profesor na Ekonomskom fakultetu Nikola Milović.

Imamo, kaže, najljepšu obalu na Mediteranu, idealne uslove za bavljenje poljoprivredom, ali i za proizvodnju hidro i energije vjetra i sunca. Brine ga, ipak, što prirodne resurse nijesmo iskoristili dovoljno.

“Nauka i ekonomija je vrlo egzaktna koja kaže kako društvo upravlja rijetkim resursima. Ako vidimo koji su naši izvori rijetkih resursa i način upravljanja i nivo BDP-a vidimo da mi tim resursima ne upravljamo na adekvatan način”, ocijenio je Milović.

A, više je načina i mjera na koje donosioci odluka pokušavaju da stvore uslove da Crna Gora bude ljepše i prosperitetnije mjesto za život.

Izvor: RTCG