VLADU PODRŽAVA SVEGA DVA ODSTO GRAĐANA

Svega dva odsto građana podržava aktuelnu Vladu Crne Gore. A skoro 30 odsto njih smatra da su izbori najbolje rješenje za izlazak iz političke krize, pokazao je novembarski CG Puls koji su predstavili Centar za građansko obrazovanje i agencija DAMAR.


Crnogorski građani imaju nisko povjerenje u institucije, a među njima najmanje u političke partije. Istraživanje tokom ovog mjeseca pokazalo je i da građani vjeruju više tužilaštvu nego sudstvu.


Kako je rečeno danas na predstavljanju istraživanja, većina ispitanika smatra da je borba protiv korupcije koju sprovodi premijer Dritan Abazović zapravo revanšizam ili kampanja za njegovi partiju.


Ispitanici su odgovarali i na pitanja o aktuelnim političkim dešavanjima, pa većina od 37. 9 odsto smatra da su izmjene zakona o predsjedniku neustavnim, dok skoro 34 misli da je riječ o legitimnim izmjenama. 46 odsto ispitanika se izjasnilo da nije opravdano kršiti Ustav kad to odgovara nekoj političkoj grupaciji.

VLADU PODRŽAVA SVEGA DVA ODSTO GRAĐANA


Proteste pokreta “Ima nas” 35,6 odsto građana podržava dok je protiv 43,5 odsto ispitanih.


Ukoliko bi se sjutra održao referendum za nezavisnost Crne Gore, 61. 6 odsto građana bi glasalo za samostalnost, dok bi 20,3 bilo za zajednicu sa Srbijom.


Vuk Čađenović iz DAMAR-a kazao je da 29. 5 odsto gradjana smatra da su izbori najbolje rešenje za izlasak iz krize, te da aktuelnu vladu podržava svegadva odsto odsto građana.


Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO, iznijela je podatak da 60. 3 odsto građana, po istraživanju, svoju budućnost vidi u Crnoj Gori, a skoro 22 odsto ne.


Oni koji bi zeljeli da emigriraju uglavnom bi voljeli da idu u SAD, Njemačku, Švajcarsku i nordijske zemlje.
Kad je riječ o medijima 50 odsto građana smatra da mediji u Crnoj Gori nisu objektivni i nezavisni, a 59.3 odsto misli da mediji ne doprinose snižavanju tenzije, već da jačaju polarizaciju u društvu.


Izvor: Pobjeda