PRAVOSUDNA GOLGOTA GUSLARA VELIMIRA RMANDIĆA POPA ZBOG DVA PAKETA PIVA

U odluci Ustavnog suda stoji da nema elemenata krivičnog djela i da Rmandić nema spremnost da ponovi djelo, kazao je na ročištu Konatar.


Koliko je nelogičnosti, na ivici apsurda, u našem pravosuđu najbolje pokazuje slučaj Velimira Rmandića Popa iz bjelopoljskog sela Dobrinje. Inače poznatog narodnog guslara i učesnika mnogobrojnih manifestacija u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj. Naime, on šest godina vodi bitku pred pravosudnim organima da dokaže da nije kriv i da nije švercer i kriminalac.


”SUDANIJA POZNATOG NARODNOG GUSLARA VELIMIRA RMANDIĆA POPA OD OSNOVNOG DO USTAVNOG SUDA ZA RUBRIKU „VJEROVALI ILI NE“


A na teret mu je stavljeno, za rubriku “vjerovali ili ne”. Da je nelegalno iz Srbije u Crnu Goru unio dva paketa piva “hajneken” i da je na taj način izbjegao plaćanje akcizne robe.

PRAVOSUDNA GOLGOTA GUSLARA VELIMIRA RMANDIĆA POPA ZBOG DVA PAKETA PIVA


– Nadam se da ću konačno dokazati da nijesam ništa nelegalno uradio. Donio sam to malo piva u susret kosidbi koja je tih dana počinjala u mom Dobrinju, gdje imam desetak hektara zemlje, da počastim one koji su mi dolazili na mobu, kako je i običaj u našem kraju – kazao je Rmandić.


Objašnjava da mu je od Dobrinje mnogo bliže da ode u nabavku do Brodareva, u Republici Srbiji, nego da ide do Bijelog Polja.


– Do Brodareva nam je časkom i tamo se snabdijevamo svi kad nam je nešto potrebno. Mi smo ekonomski vezani za Brodarevo, iako je sada tu granica između naše dvije bratske države – ističe Rmandić.


Vještak da riješi dilemu


Tužilac Hasan Lukač je zatražio, a sudija Konatar prihvatio, da se na naredi pretres, koji je zakazan za 16. Novembar, pozove vještak ekonomske struke Ilija Bubanja, kako bi objasnio stanje oko akciznih vrsta robe u momentu izvršenja djela koje je stavljeno na teret Rmandiću.


Jedan taksista iz Brodareva mu je 22. Juna 2016. Godine dovezao pivo do granice, a on ga je tu preuzeo i krenuo da se vraća kući, ali mu se usput pokvarilo auto. Krenuo je prema Bijelom Polju u namjeri da pronađe auto-mehaničara. U mjestu Unevina zaustavili su ga policajci i priveli ga u Centar bezbjednosti zbog dva paketa piva.


Potom je uslijedila sudanija ovog uglednog domaćina, koji u životu, kako ističe, ni mrava nije zgazio.

Bjelopoljski Osnovni sud ga je oslobodio, ali je Viši sud ukinuo tu presudu i vratio sudski postupak na početak. Onda ga je isti Osnovni sud oglasi krivim i osudio na šest mjeseci uslovno na dvije godine.

Rmandić se žalio na tu presudu, ali ju je Viši sud potvrdio. Zatim je podnio žalbu Ustavnom sudu, koji je ukinuo presudu i vratio predmet Viišem sudu, koji ga je tada oslobodio krivice. Međutim, na tu odluku žalilo se Više tužilaštvo, pa je Vrhovni sud ponovo ukinio presudu i predmet se ponovo našao pred vanpretresnim vijećem bjelopoljskog Višeg suda.


Izvjestilac Višeg suda Radoslav Konatar saopštio je na pretresu da se iz dokumentacije vidi da 2016. Godine, u vremenu kad je Rmandiću stavljeno krivično djelo na teret. Ta mala količina piva, sa tim postotkom alkohola, nije podlijegala akciznim markicama.


– Pivo je prenijeto tamo gdje nije zvanični granični prelaz, ali Rmandić, kao čovjek sa sela, vjerovatno nije znao da to ne smije da radi. U odluci Ustavnog suda stoji da nema elemenata krivičnog djela i da Rmandić nema spremnost da ponovi djelo – kazao je sudija Konatar.


Izvor: Dan
Novinar: Milovan Novović