AĆIMOVIĆ: NEKI ARTIKLI OTIŠLI I 200%, POSKUPLJENJA ĆE BITI I DALJE

Poskupljenja će sigurno biti i dalje, ne vjerujem da će tokom ovog zimskog perioda koji nas očekuje biti smanjenja, kaže za Televiziju Crne Gore ekonomista i bivši diplomata Draško Aćimović.


Na pomolu su nova poskupljenja, na što upozoravaju analitičari nakon odluke Rusije da obustavi učešće u sporazumu o izvozu žitarica iz Ukrajine. Da održi sporazum o žitu, uporna je Turska.

AĆIMOVIĆ: NEKI ARTIKLI OTIŠLI I 200%, POSKUPLJENJA ĆE BITI I DALJE


Rekordnih 354. 500 tona poljoprivrednih proizvoda napustilo je juče ukrajinske luke i pored toga što je Rusija nedavno obustavila svoje učešće u sporazumu na “neodređeno vrijeme”. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, jedan od glavnih arhitekata sporazuma, kazao je da je njegova zemlja uprkos svemu odlučna danastavi napore i zadrži ukrajinski dogovor o žitu na snazi.


“Iako Rusija oklijeva po tom pitanju jer smatrada im nijesu date iste mogućnosti, mi ćemo odlučno nastaviti našenapore da služimo čovječanstvu”, kazao je Erdogan.


A čovječanstvo će se, ukoliko se nešto ne promijeni u skorije vrijeme, naći u još većem problemu, jer sve što se dešava očitava se, nažalost, i na berzama širom svijeta.


Ekonomista i bivši diplomata Draško Aćimović za TVCG kaže da je pšenica gotovo odmah nakon odluke Rusije o povlačenju poskupila za šest, a gas za deset odsto.


“Jednostavno ta volatilnost, te oscilacije na berzama reaguju na svaku izjavu. Tako da poskupljenja će sigurno biti i dalje, ne vjerujem da će tokom ovog zimskog perioda koji nas očekuje biti smanjenje”, kaže Aćimović.


Upozorava i da se mora obratiti pažnja da inflacija koja se zvanično objavljuje u našim zemljama ne daje pravu sliku stanja. Jer ukupna inflacija, kako kaže, obuhvata punosegmenata, puno sektora.


“Ono što je osnovno – to je prehrana i energetika koji nisu otišli 15 odsto. Oni su otišli 100 odsto. Neki artikli su otišli i 200 posto. Tako da ono što je za građane u suštini najveći dio oduzima njihovih primanjaje drastično poskupilo i očekujem daljnja nažalost poskupljenja”, ističe Aćimović.


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš “duboko je zabrinut” i želi da spasi dogovor, obavljajući intenzivne kontakte u cilju poništavanja suspenzije sporazuma. U međuvremenu, iz Francuske vijest da ta zemlja užurbano radi na tome da se Ukrajini omogući izvoz hrane kopnenim putem preko Poljske i Rumunije, kazao je francuski ministar poljoprivrede.


Izvor: RTCG