UVOZ CRNE GORE 2,63 MILIJARDI EURA

Najgori odnos između uvoza i izvoza država ima kada je u pitanju hrana. Tako je za prvih devet mjeseci uvoz hrane vrijedio 465 miliona, a izvoz svega 29 miliona.


Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prvih devet mjeseci iznosila je 3. 158 milijardi eura, a od te brojke 520 miliona je sačinjavao izvoz, a ostatak od 2. 638 milijarde se odnosio na uvoz. To znači da Crna Gora pet puta više uvozi nego što izvozi.


To je ipak za nijansu bolji rezultat nego u uporednom periodu kada je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 16. 5 odsto.


Izvoz je porastao za 72. 2 odsto, ali se istovremeno vrijednost uvoza povećala za 44,2 odsto, a ukupna spoljnotrgovinska razmjena za 48. 2 odsto.

UVOZ CRNE GORE 2,63 MILIJARDI EURA


U strukturi izvoza najviše je bila zastupljena električna energija u iznosu od 134. 9 miliona eura, što je značajno više nego lani kada je izvoz struje vrijedio 50 miliona eura, ali je problem što je od jula Elektroprivreda počela da uvozi električnu energiju zbog suše i slabog rada hidroelektrana. Zbog toga je uvoz struje za posmatrani period za 31 milion veći od izvoza.


Gotovo podjednaku vrijednost za navedeni period Crna Gora je ostvarila od izvoza obojenih metala (aluminijum).


Vrijednost ostalih izvoznih proizvoda je gotovo zanemarljiva, jer je je izvoz mineralne rude, treći proizvod po veličini, vrijedio 33 miliona eura.


Najgori odnos između uvoza i izvoza država ima kada je u pitanju hrana. Tako je za prvih devet mjeseci uvoz hrane vrijedio 465 miliona, a izvoz svega 29 miliona.


Na uvoz nafte potrošeno je 294 miliona, a pola milijarde na mašine i transportne uređaje, koje čine drumska vozila, električne i industrijske mašine…


Na uvoz odjeće i obuće je potrošeno 105 miliona, a ta industrija u Crnoj Gori gotovo ne postoji jer je vrijednost izvoza bila 1. 8 miliona.


Zanimljivo da je najveći izvozni partner Švajcarska sa 104 miliona, što je za milion više nego što je Crna Gora robe izvezla prema Srbiji. Ta susjedna država je zato najveći uvozni partner sa 421 milion, što znači da od Srbije više od četiri puta uvozimo nego izvozimo.


Kada su u pitanju članice Evropske unije vrijednost ukupnog izvoza prema njima čini 34. 5 odsto, odnosno 104 miliona, čak osam puta manje od vrijednosti uvoza. Čak 221. 6 miliona eura robe uvezeno je samo iz Grčke.


Među najvećim uvoznicima Crne Gore nalazi se još Kina sa vrijednošću od 238,59 miliona.


Izvor: Vijesti