BIJELO POLJE ĆE OD VEČERAS SIJATI U ROZE

Postavljanjem motivacionih poruka na opštinskom displeju i gradskom trgu, osvjetljavanjem u roze pojedinih djelova grada, dijeljenjem flajera, puštanjem roze – bijelih balona, Bijelo Polje se pridružilo drugim svjetskim gradovima u obilježavanju Ružičastog oktobra – Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Na inicijativu sugrađanke Enide Omerhodžić, onkološke pacijentkinje i druge Bjelopoljke poslale su poruku ljubavi, zajedništva i podrške svim ženama koje se bore sa ovom opakom bolešću, ali i onima koje se plaše da pođu na preventivni pregled.

BIJELO POLJE ĆE OD VEČERAS SIJATI U ROZE

“Ovo je dan i mjesec u kojem pokušavam da pokažem značaj prevencije raka dojki. Uspješno je ako barem jednu ženu podstaknemo da pođe kod ljekara ili na vrijeme otkrije bolest, jer odlazak na pregled je čin ljubavi prema sebi. Ako ima straha, pobijedićemo ga zajedno”, kazala je Omerhodžić.

Istakla je da je karcinom dojke 90 posto izlječiv, posebno ako je otkriven na vrijeme. Dok, većina promjena na dojci nije karcinom ali svaka promjena na njoj zahtijeva nužan i neodložan odlazak ljekaru, podvukla je Omerhodžić.

Omerhodžić se osvrnula i na problem nedostatka terapije sa kojima se u posljednje vrijeme suočavaju onkološki pacijenti.

“Ima lijekova koje ne možemo kupiti, jer ih izvjesno vrijeme nema na tržištu. Mnogo pacijentkinja ima taj problem, dođu do Kliničkog centra, niko nas ne obavijesti da nema lijekova, izgubimo dan, vrijeme , energiju i ono što je najbitnije, ne primimo osnovnu terapiju. Ovim putem apelujem na resorne institucije da što prije riješe ovaj problem”, poručila je ova hrabra Bjelopoljka.

Omerhodžić je posebnu zahvalnost uputila Merkator advertising-u, štampariji i knjižari Merkator, koji su finansirali ovaj projekat, kao i Opstini Bijelo Polje na logističkoj podršci.

Podršku građankama pružila je i predsjednica Skupštine opštine Bijelo Polje, Nemša Omerhodžić.

“Opština Bijelo Polje kroz Odjeljenje za rodnu ravnopravnost dugi niz godina raznim aktivnostima daje svoj skromni doprinos u obilježavanju mjeseca borbe protiv karcinoma dojke. Smatram da buđenje svijesti i preventivni pregledi u u mnogome mogu pomoći da se bolest rano otkrije, a samim tim i izliječi. Bijelo Polje je ovim performansom poslalo važnu poruku svim ženama da na vrijeme otkrivena bolest i nije više bolest”, istakla je predsjednica Skupštine opštine.

Današnju akciju sa zadovoljstvom je podržala i psihološkinja u Domu zdravlja, Danijela Femić.

“Dom zdravlja dosta aktivnosti usmjerava u pravcu preventive, međutim kao psiholog smatram da je veoma važna i podrška društva, da se predrasude koje vladaju u ovako malim sredinama prevaziđu. Žene se zbog straha od loših vijesti, prerasuda kako će biti prihvaćene u društvu ili nekih drugih razloga, i ne javljaju na preventivne preglede, a ono što u posljednje vrijeme često čujem je – nemam vremena. Upravo jedna od poruka na ovoj manifestaciji je i bila “Nađi vremena – spasi život”, i kad prevaziđemo taj problem, zajedno sa ona prva dva koje sam navela, stvari će mnogo bolje izgledati”, navela je Femić.