SUMNJA SE DA SU SLUŽBENICI UPC IZVELI I PREUZELI KAMION PUN CIGARETA

Naime, postoji sumnja da su službena lica UPC, juče, bez adekvatnih mjera obezbjeđenja predviđenih procedurama za uništenje i u saradnji sa drugim fizičkim i pravnim licima, preuzela i izvela kamion, navode iz SDT-a.


Specijalno državno tužilaštvo oglasilo se povodom akcije koja je sprovedene zbog šverca cigareta. Kako je navedeno, a kako je pisao Dan portal, postoji sumnja da su službena lica Uprave prihoda i carina preuzela i izvela kamion pun cigareta predviđenih za uništenje, kojim se nijesu uputili ka konačnom odredištu.

Specijalno državno tužilaštvo već duže vrijeme,u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem i Agencijom za nacionalnom bezbjednost,preduzima radnje u izviđaju u cilju otkrivanja lanca krijumčarenja cigareta koje su bile predviđene za uništenje. Naime, postoji sumnja da su službena lica Uprave prihoda i carina, juče, bez adekvatnih mjera obezbjeđenja predviđenih procedurama za uništenje i u saradnji sa drugim fizičkim i pravnim licima, preuzela i izvela kamion pun cigareta predviđenih za uništenje, kojim se nijesu uputili ka konačnom odredištu – skladištu i fabrici “M construction” u Nikšiću,kao mjestu uništenja.

Izviđajem je obuhvaćen veliki broj lica,a nakon analize brojnih dosad prikupljenih dokaza i onih čije je prikupljanje u toku,postupajući tužilac će donijeti odluku- saopštio je tužilac portparol Vukas Radonjić.


Direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević saopštio je da nije priveden, niti uhapšen u sinoćnoj akciji Specijalnog državnog tužilaštva u Nikšiču. Istakao je da se odazvao pozivu policije u svojstvu građanina i pružio svu potrebnu dokumentaciju koja je od njega tražena na uvid nadležnim organima.

U svojim prethodnim izjavama koje se tiču šverca upravo sam ja nagovijestio o kakvim se grupama radi i na šta su sve spremne da bi ponovo došle do zaplijenjene robe – navodi se u saopštenju.


Poručuje da nije takođe slučajno što se takvi naslovi odnose na osobu koja je postigla najbolje rezultate u istoriji borbe protiv krijumčarenja cigareta u Crnoj Gori za najkraće moguće vrijeme, zbog čega je Crna Gora dospjela na prvo mjesto u Evropi po tom pitanju, što je, ističe, istaknuto i pohvaljeno u svim izvještajima evropskih i svjetskih institucija.

Napominjem da je za pet mjeseci mog mandata zaplijenjeno cigareta više nego zadnjih 30 godina – kazao je Milošević.


Naglašava da je sve radnje i odluke iz svoje nadležnosti sprovodio u skladu sa zakonom.

Uprava prihoda i carina ima blizu 1.200 zaposlenih, ja kao njen direktor sam spreman da snosim odgovornost ukoliko se utvrdi kršenje bilo koje zakonske procedure iz svoje nadležnosti – kazao je Milošević.


Izvor: Dan