KREATIVNI POJEDINCI DOBIJAJU MJESTO ZA RAZVOJ SVOJIH IDEJA

Jablanica, Bijelo Polje, Konjic i Danilovgrad dobiće centre za razvoj kreativnih industrija.


Imate ideju za biznis, ali niste sigurni kako da je realizujete ili želite da se prekvalifikujete ili ste čuli da neka firma otvara mjesto za stažiranje ili vam jednostavno treba mjesto na kojem biste napravili prvi prototip vašeg proizvoda. Sve to uskoro će biti dostupno mladima i svim zainteresovanima u Jablanici, Bijelom Polju, Konjicu i Danilovgradu.


Naime, Evropska unija je kroz projekat Centri kreativnih industrija za zapošljavanje bez granica podržala uspostavu četiri centra za podršku lakšem zapošljavanju u sektoru kreativnih industrija.
PREKOGRANIČNA SARADNJA


Potpisivanjem sporazuma o uspostavi centara stvoreni su uslovi da se do novembra 2022. Izvrši nabavka neophodne opreme, adaptacija prostora i da centri započnu sa radom. Otvaranjem ova četiri centra Danilovgrad, Konjic, Bijelo Polje i Jablanica će dobiti jedinstven, potpuno opremljen multifunkcionalni prostor koji će na inovativan način podržati razvoj kreativnih industrija i omogućiti nova radna mjesta.

Sva četiri grada imaju ili tradiciju rada u kreativnim industrijama ili su pokrenuli aktivnosti razvijanja kreativnih industrija. Kreativne industrije obuhvataju 11 sektora i 57 zanimanja od rada muzeja, umjetničkih zanimanja, tradicionalnih zanata do kompjuterskih programa/igara. Danilovgrad i Jablanica su širom regije poznati kao gradovi u kojima se rade najkvalitetniji i najkreativniji proizvodi od kamena. Svi gradovi takođe imaju muzeje (Konjic čak tri), a Bijelo Polje je centar razvoja kreativnih industrija Crne Gore.


Gradovi su odabrani zbog njihovih potencijala i raznolikosti razvoja kreativnih industrija koja će omogućiti razmjenu znanja i intenziviranje prekogranične saradnje, kazao nam je Rasim Tulumović, menadžer za lokalni ekonomski razvoj i upravljanje projektima u LiNK-u.


Centri će nuditi usluge pružanja informacija o mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja, zatim specijalizirane obuke od rada na CNC strojevima do upravljanja dronovima i fotografskih tečajeva.


Trenutno se za sve centre nabavlja oprema i pripremaju prostori. Građevinski radovi su najintenzivniji u Jablanici, a paralelno sa opremanjem i građevinskim radovima radi se sa lokalnim i regionalnim akterima na definisanju seta usluga i obuka koje će pružati centri, čije se zvanično otvaranje i početak rada očekuje do kraja 2022. Godine.