Vlada Crne Gore objavila je arhivsku fotografiju poznatog crnogorskog fotografa Milana Pešića.

Pročitajte u nastavku anegdotu o zivotu Milana Pešića.

Pomenuti crnogorski fotograf je tri godine proveo kao zarobljenik na Golom Otoku, a nakon što biva pušten iz zarobljeništva dobija posao u Crnoj Gori kao fotoreporter u listu ‘’Pobjeda’’ na Cetinju. Počeo je da izlaže na raznim izložbama novinskih fotografija. Njegove fotografije su bile dobro primljene i dobijao je pohvale i nagrade kako u zemlji tako i u svijetu. Međutim, Milanu je nakon nekog vremena sa odredjenih adresa zaprijećeno i traženo da “špijunira” svakoga sa kim se sretne. Zbog čitave situacije on se požalio svojoj supruzi koja ga je nagovorila da svoj problem iznese Blažu Jovanoviću kojeg on u tom trenutku nije poznavao i koji je živio u tadašnjem Titogradu.

Prilikom jednog susreta saopštio je svoj problem Blažu Jovanoviću kazavši mu da traže od njega da “špija svakoga sa kim se susreće” a da on to neće i ne može da radi. Čak je, priča kaže, od muke i zaplakao pred njim.

Blažo Jovanović mu je tada kazao ‘’Neće te niko više zvati, ali da se dogovorimo nešto drugo – da pratiš fotografijama dizanje Crne Gore iz pepela i zgarišta II svjetskog rata.’’

Milan je to objeručke prihvatio.

I tako je nastao ogroman broj fotografija koje svjedoče o životu, oporavku i napretku naše Crne Gore.

Dio njegovog opusa, koji se nalazi u arhivi Vlade Crne Gore, sa originalnim opisima, donosimo vam danas i u narednim danima.

Vlada Crne Gore