SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Obavještavamo javnost da je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore na jučerašnjoj sjednici podržao predlog Pravnog fakulteta u Podgorici i predložio resornom ministarstvu i Vladi da u ovoj studijskoj godine ne upisuje brucoše na Pravnom fakultetu u Bijelom Polju. Mi studenti Pravnog fakulteta u Bijelom Polju zatečeni smo i šokirani ovom odlukom organa UCG koji su se grubo oglušili o naše pozive i vapaje da ne gase naš fakultet.  I pored činjenice da nas nijesu udostojili makar primiti na razgovor, nijesmo očekivali ovako brutalno kršenje naših studentskih prava.

Podsjećamo javnost da je ovo dio scenarija dekanke Pravnog fakulteta u Podgorici  koji podrazumijeva premještaj svih studenata  iz Bijelog Polja  u Podgoricu najkasnije do septembra ove godine  nakon što ne dozvole upis na ovaj studijski program u junu.

U prethodnom periodu i na protestu od 15.06.2022. ukazali smo na svu pogubnost i vrlo negativne posledice u slučaju stavljanja katanca na ovaj studijski program u Bijelom Polju. Gašenje fakulteta u mnogo razvijenijoj sredini bi bilo višestruko štetno po njen razvoj što bi ukoliko se ostvari u ovom slučaju imalo direktne negativne implikacije u smislu ubrzanog odlaska mladih sa sjevera i pogoršanja ionako nepovoljnog stanja. Osim toga veliki broj nas studenata bi prekinuo školovanje usljed nemogućnosti nastavka studiranja u Podgorici i velikih izdataka koje naši roditelji nijesu u mogućnosti da finansiraju.  Nas oko 100 studenata u Bijelom Polju  plaćamo školarinu u iznosu od 500 eura godišnje što znači da mi pokrivamo sve troškove studiranja i veliki dio tih sredstava se preliva Pravnom fakultetu u Podgorici i UCG. Apsurdna je tvrdnja dekanke da je naš studijski program u Bijelom Polju –  ” skupa igračka” – kad ne ulažu ni jedan euro u naše studiranje već sve plaćaju naši roditelji.

Nezamislivo je da u XXI vijeku dolazi do gašenja fakulteta koji u svakom civilizovanom društvu predstavlja osnov razvoja, jer ulaganje u obrazovanje i znanje  predstavlja najbolju moguću investiciju u budućnost.

Radi pravilnog informisanja javnosti ističemo da ne postoji ni jedan valjan argument koji bi opravdao  zatvaranje ovog studijskog programa. Da budemo precizni do kraja ističemo da se incijativa za obustavu rada fakulteta pojavila prije deset godina kada je Upravni odbos UCG izmijenio pravila o zaradama profesora ukidajući dodatno plaćanje za izvođenje nastave na studijskim programima van matične institucije. Do tada, profesori su se utrkivali da izvode nastavu u Bijelom Polju i niko od nastavnog kadra nije ni pomislio da se odrekne tog dijela zarade. Nakon toga, konstantno se od strane nezadovljnih profesora moglo čuti : ” Nećemo džabe da radimo, najbolje je ugasiti Pravni fakultet u Bijelom Polju.”  Upravo ta sebičnost dovela je do situacije koju imamo danas.

Naglašavamo da se radi o državnom fakultetu i da niko nema pravo da svoj privatni interes stavlja ispred državnog interesa. Profesori postoje zbog studenata i zbog toga ih država plaća a ne obratno.

Ovom prilikom izražavamo veliku zahvalnost građanima Bijelog Polja i sjevera  koji nas nesebično podržavaju. Takođe izražavamo zahvalnost političkim partijama koje su nas podržale ( DPS, Demokrate, SD, BS i LP ), kao i predstavnicima NVO Euromost iz Bijelog Polja.

 Simptomatično je da se niko od NVO koje se bave ovom oblašću na državnom nivou nije čak ni interesovao za ovaj problem.

Imajući u vidu da Vlada donosi konačnu odluku o upisu studenata a polazeći od činjenice da je ministar prosvjete rođeni Bjelopoljac koji razumije probleme mladih na sjeveru nadamo se da neće dozvoliti da se umjesto otvaranja novih studijskih programa ugasi najvažnija visokoškolska ustanova na sjeveru Crne Gore.

 Bilo je i ranije slučajeva da je UCG obustavljao upis brucoša u Bijelom Polju, ali je resorni ministar Damir Šehović ozbiljno sagledavajući problem predložio Vladi da  se izvrši upis studenata na I godinu studija  u Bijelom Polju, što je i učinjeno. O značaju oživljavanja sjevera i potrebi ostanka mladih u ovom regionu kroz mogućnost školovanja država je uvijek vodila računa. U prilog tome govori podatak da u Bijelom Polju egzistira pet fakulteta pod istim uslovima a samo rukovodstvo Pravnog fakulteta u Podgorici traži gašenje studija zbog ličnih interesa na štetu naših osnovnih studentskih prava. Poručujemo donosiocima odluka da ćemo, ukoliko se institucije naše države ogluše o naše opravdane zahtjeve,  biti prinuđeni da radikalnije krenemo u borbu kao i da se  obratimo svim relevantnim međunarodnim institucijama. Uostalom mi smo zaključili ugovore o studiranju u Bijelom Polju i svaki premještaj mimo naše volje je kršenje ugovora koje povlači pravne posledice.

18.06.2022. godine                                         

Studenti Pravnog fakulteta u Bijelom Polju