Besanu noć provelo nekoliko porodica iz naselja Kruševo: Kuće Adžića po drugi put ove godine u vodi.


Problem su nestručno izvedeni radovi tokom rekonstrukcije magistralnog puta Bijelo Polje – Riberevine i sada, umjesto da otiče propustom ispod puta u Lim, voda se vraća na naša imanja, ističe Goran Adžić.


U bjelopoljskom naselju Kruševo besanu noć provelo je nekoliko porodica strahujući od poplava. U najtežoj situaciji je kuća Miomira Adžića, u koju je juče u jutarnjim satima voda počela da uliva, a poplavljena je im je i štala i sijeno pored kuće.


Voda ne može da otiče napravljenim propustom u rijeku Lim već se vraća na naša imanja. Voda je sinoć ulila u donji sprat kuće i i podrum. Štala i sijeno su u vodi. Ako kiša nastvi da pada ovim tempom bojim se da ćemo morati da se negdje evakuišemo-ističe Miomir, a njegoiv sin Goran kaže da trenutno mogu saobraćati samo čamce.


Čitave noći proveli smo ispred kuće strahujući od poplave. Alarmilrali smo sve nadlžene, počev od lokalne uprave do komunalnih službi. U sred noći došli su i pripadnici Službe zaštite i spasavanja i pumpama crpili vodu. Ipak, to nije pomoglo jer je kiša neprestano padala, a vodostaj se povećavao-kaže Goran i dodaje da je u pitanju stari problem, te da se slično desilo i u februaru ove godine kada je pod vodom bila kuća rođaka Radosava Adžića.
Problem su nestručno izvedeni radovi tokom rekonstrukcije magistralnog puta Bijelo Polje-Riberevine. Radove je izvodila firma “Bemaks”. Na propuste smo ukazivali i tokom izvođenja radova, ali na to se niko nije obazirao – kažu Adžići i dodaju da je problem i izlivan je vode sa obližnjeg izvora koja nesmetano teče prema kućama.


Ružić: Potrudićemo se da trajno riješimo ovaj problem
Na imanju Adžića juče su bili Marko Maslovarić, sekretar Štaba za vanredne situacije, i Duško Ružić sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.


Obezbijedili smo da mehanizacija JP Vodovod “Bistrica” riješi problem da voda nesmetano teče, a da se onda narednih dana vidi kako da trajno riješimo ovaj problem kako ponovo ne bi došlo do sličnih nevolja – kazao je Ružić i dodao da su juče uspjeli da spiječe da voda uliva u kuće Adžića.


I sada mi je stvoren problem. Istina manji nego u februaru kad mi je napravljena velika šteta na kući. Ulila se voda, popucali zidovi…Očekujem da će, kako su obećali, riješiti taj tok vode sa izvora i napraviti drenažu – kaže Radosav Adžić i dodaje da treba riješi problem i drugog, bližeg Ribarevinama, zapušenog propusta odakle je ranije voda pored kuća Ljuca oticala dalje u Lim.


Kada su radili rekonstrukciju puta, izvođači su tokom noći, polomili cijevi za odvod vode i zatrpali ih šljunkom i zemljom. Od tada mi imamo problem. Voda sada umjestu da ide kroz propust vraća se na naša imanja i kuće –ističe Radosav Adžić i dodaje da su iz “Bemaksa” obećali da će riješiti probleme ali da obećanje nijesu ispunili.


Tražimo od lokalne uprave da preko Štaba za vanredne situacije riješi trenutni problem i spasi nam kuće, a onda da riješi i problem da kanalom od propusta, koji je sada začepljen, voda nesmetano otiče u Lim – ističu Adžići.

Izvor: Dan
Milovan Novović