UŠTEDA ZA DRŽAVU, RIZIK ZA PACIJENTE

Lijeka za dijabetičare, insulina „Insuman Basal“ nema u crnogorskim apotekama zbog problema u proizvodnji. A može se očekivati u trećem kvartalu ove godine, rečeno je Pobjedi iz Montefarma.

Čitaoci su se tokom prethodnog perioda javljali redakciji Pobjede zbog nestašice ovog insulina. A iz Montefarma je odgovoreno da je proizvođač, SANOFI (Francuska), saopštio da imaju problem u proizvodnom lancu i najavio da očekuju stabilizaciju isporuke u trećem kvartalu tekuće godine.

– Montefarm je navedenu izjavu proizvođača proslijedio svim JZU i apotekama koje posluju u našem sastavu, tako da su svi zdravstveni profesionalci upoznati sa ovim problemom kao i informacijom da je, što se tiče ostalih insulina, dobavljač najavio uredno snabdijevanje – saopšteno je iz Montefarma.

Naglasili su da su ljekari upoznati sa ovim problemom te da će pacijentima, shodno njihovoj dijagnozi i stanju, prilagoditi terapiju odgovarajućim raspoloživim insulinima, odnosno zamjenskom terapijom.

Nestašice ljekova u Crnoj Gori već duže vrijeme stvaraju probleme pacijentima kojima u trenutku kada su im potrebni nema i ne zanima ih da li je razlog proizvodnja, kašnjenje tendera ili loše planiranje nabavki.

Kako bi izbjegla nestašice, ali i uštedjela oko 4 miliona eura, Vlada Crne Gore je sjednici 30. decembra prošle godine donijela odluku da se na osnovnu i doplatnu listu uvrsti 18 generičkih ljekova (zamjenskih terapija).

Vlada nije objasnila da li će neke ljekove ubuduće morati da plaćaju građani ili su dosadašnje terapije sa besplatne liste zamijenjene nekim drugim za liječenje iste bolesti.

Zbog promjene osnovne liste ljekova i davanje zamjenskih ljekova, za koje određeni broj pacijenata, ali i ljekara tvrdi da nemaju jednak učinak kao onaj koji je pacijent koristio i ispostavio se kao odlična terapija, reagovala je juče Komisija za zdravstvo DPS-a, navodeći primjer lijeka za epilepsiju.

UŠTEDA ZA DRŽAVU, RIZIK ZA PACIJENTE

Oni su kazali da su odlukom Ministarstva zdravlja pojedini ljekovi za liječenje epilepsije koji se godinama unazad nalaze na osnovnoj listi ljekova prebačeni na tzv. dopunsku listu.

– To praktično znači da lijek, koji pacijenti sa epilepsijom godinama koriste, sada moraju da doplate ili da promijene lijek i da nastave da koriste besplatni generički lijek. Posebna pogodnost lijeka originatora kod epilepsije jeste visoka efikasnost, odnosno dobra kontrola napada, te manji procenat neželjenih reakcija – istakli su iz Komisije za zdravstvo DPS-a.

Oni ističu da je prelazak sa originalnih ljekova na jeftinije generičke ekvivalente bez konsultacije sa strukom očigledan signal da će građani morati da plaćaju promašenu ekonomsku politiku prethodne dvije vlade.

– Prelazak na jeftiniji generički antiepileptik može dovesti do uštede u planiranoj potrošnji za ljekove, ali ta ušteda je u drugom planu imajući u vidu rizik za sigurnost pacijenata – naglasili su iz Komisije.

Oni su apelovali na Ministarstvo zdravlja da odmah povuče nestručnu i katastrofalnu odluku i omogući liječenje pacijentima oboljelim od epilepsije na način kako je to bilo godinama unazad.

– Građanima Crne Gore je ovo siguran signal da se sprema nestašica ljekova u Crnoj Gori i da ukoliko namjeravaju da se liječe da spreme svoje novčanike – saopšteno je iz Komisije za zdravstvo.

Vlada je na sjednici koja je održana krajem decembra donijela Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovne i doplatne liste ljekova pri čemu je na nju stavljeno više od 30 različitih ljekova. Institut za ljekove i medicinska sredstva je dužan da jednom godišnje revidira maksimalne cijene ljekova. A ove godine će to biti u martu.

Novom listom predviđeno je uvođenje generičkih ljekova, odnosno takozvanih zamjena. Kako je za Pobjedu ranije rekao direktor Montefarma Goran Marinović, ona će donijeti uštede i širu ponudu ljekova.

Prema njegovim riječima, takozvane paralele su takođe prošle stroge kontrole i koriste se širom svijeta. A pacijenti se sa njima uspješno liječe.

– Ni u mnogo razvijenijim i bogatijim državama ljekovi koji se decenijama koriste nijesu svi brendirani niti od istih proizvođača – rekao je Marinović.

Prema mišljenju farmaceuta i trodecenijskom iskustvu Montefarma, kako je tada rekao, originalni lijek i paralela imaju isti generički naziv, samim tim i dejstvo.

Iz Vlade je početkom godine saopšteno da je njihova procjena da će se uštede u iznosu od 200. 000 eura

ostvariti usklađivanjem svih cijena ljekova istog ili sličnog oblika i iste jačine na listi. Ukupni finansijski efekat na potrošnju ljekova koji proističe iz prethodno navedenih izmjena u odnosu na važeću odluku predstavlja uštedu u odnosu na potrošnju ostvarenu u 2022. Godinu u iznosu od 3. 710. 000 eura.

Sa nove liste ljekova povučeno je 11 medikamenata zbog prestanka proizvodnje i neprofitabilnosti. Ipak, iz Ministarstva zdravlja tvrde da se u narednom periodu ne mogu očekivati nestašice, jer svi ti ljekovi osim jednog imaju terapijske paralele, odnosno takozvane zamjene.

Izvor: Pobjeda