RAVNA RIJEKA: SA JEDNE STRANE OTAC, SA DRUGE STRANE ŽENA I ĐECA

Od poplava koje su prošle sedmice pogodile sjever Crne Gore stanovnici se još oporavljaju. A opštine štetu mjere stotinama hiljada eura. Ipak, najteže je onima koji su ostali odsječeni od svijeta, kao što je to 37 stanovinka bjelopoljskog sela Ravna Rijeka, kojima je rijeka odnijela most i pristup kućama.

“Ono su moja djeca, znači dijete mi ima temperaturu, ja ne mogu da ga prebacim. Tamo ima bolesnih i nepokretnih, imamo tri male bebe”, kazao je Đoko Bošković, mještanin sela Ravna Rijeka.

Ovo je svakodnevnica ovog mještanina sela Ravna rijeka kod Bijelog Polja. No, to nije sve.

,,Imam taštu u kuću ona je nepokretna, trebala je da ide kod doktora, ona sjutra da umre ne znam kako bi je prebacio do kapele”, dodaje Bošković.

Do grada iz sela ne može ni ostalih 36 stanovnika od 19. januara, jer im je nabujala Ljuboviđa prošle sedmice odnijela most.

“Ne možemo normalno da funkcionišemo, doduše bilo nam je prekinulo i dovod vode koji je išao preko mosta ali ljudi iz vodovoda su već sjutri dan osposobili vodu, isto tako smo ostali bez komunikacije i interneta. Ja sam da bi došao dovde ostavio sat vremena preko šume i to vrlo rizičnim putem sa ženom, zamalo nije sklizala i otišla u rijeku. U slučaju da padne snijeg ni u krajnjoj pomisli se ne može proći tuda”, kazao je Rajko Bošković.

Mještani ističu da je most I prije poplava bio klimav zbog čega su se obraćali opštini kako bi ga rekonstruisali.

“Sva su obećanja postojala, ali od toga nije realizovano ništa”, dodao je Rajko.

Obećanje za novi most dao im je i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić prilikom posjete Bijelom Polju 20. januara. Iz Opštine nisu odgovorili kada će se pristupiti sanaciji oštećene infrastrukture.

Konstrukcija mosta popustila je i u bjelopoljskom selu Bistrica. Iako je vrlo rizično, mještani ga koriste. Poplave su napravile štetu i kućama i privatnim imanjima kao što je ovo u selu Tomaševo.

RAVNA RIJEKA: SA JEDNE STRANE OTAC, SA DRUGE STRANE ŽENA I ĐECA

“Prvenstveno što je nanijela veliki pijesak i mulj, poljoprivredno zemljište, ako ne dođu mašine da očiste, nije za upotrebu i livade koja su bile postojeće ne mogu se koristiti, moraće neka druga kultura da se zasije”, saopštio je mještanin sela Tomaševo, Miljan Sošić.

Ranije su iz ministarstva poljoprivrede saopštili da će formirati Komisiju za procjenu štete na poljoprivrednom zemljištu te da će pomoći u najvećoj mogućoj mjeri. Do tada, ugroženi stanovnici će sabirati štetu.

https://fb.watch/iiHImf2rnP/

Izvor: Vijesti

Novinarka: Alisa Hajdarpašić