BOŠNJAK: DA ŠEFICA DELEGACIJE EU IZVLAČI IMENA SUDIJA USTAVNOG SUDA

I predstavnici međunarodne zajednice sa kojima sam u bilateralnim razgovorima izložila ideju ovog modela, pozdravili ga kao zdravo i pravedno rješenje, kojim bi se izbjegle političke konotacije kandidata“.

Potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak kazala je da bi šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa trebalo da izvlači imena sudija Ustavnog suda, ukoliko partije ne postignu saglasnost o njihovom imenovanju.

Bošnjak je u saopštenju za javnost obrazložila da bi ukoliko ne postoje ograničenja za tako nešto Popa bila najbolje rješenje „jer bi to imalo i jasnu proevropsku simboliku“.

„Ako ne, lako bi se dogovorili ko bi to mogao biti“, navela je Bošnjak.

Ona je odlučila da se oglasila, kako je navela, nakon površnih i malicioznih komentara pojedinih aktera javne scene koji su pokušali da omalovaže njen predlog modela kako da se dođe do nedostajućih sudija Ustavnog suda.

Bošnjak je ocijenila da je njen predlog fer i da uvažava isključivo stručnost i profesionalni integritet.

„Imajući u vidu veliki broj kandidata, njih 26, mišljenja sam da Ustavni odbor, cijeneći prije svega stručnost i profesionalni integritet svakog kandidata, a i utisak koji su kandidati ostavili na intervjuu, konsenzusom na zatvorenoj sjednici, svede listu kandidata na razuman broj onih koji ispunjavaju navedene kriterijume i koji su prihvatljivi svima. Baš iz razloga da bi se izbjegle političke kalkulacija i trgovine koje su vrlo aktuelne ovih dana. Te da bi se izbjeglo etiketiranje kandidata na „naše“ i „njihove“, da se odabir izvrši metodom slučajnog izbora od ovih koji su konsenzusom prošli u drugi krug, uz uvažavanje afirmativne akcije za predstavnike manje brojnih naroda i predstavnike manje zastupljenog pola. A to je tehnički lako izvodljivo. Prvo bi se izvlačila dva kandidata, a ako među to dvoje nema predstavnika manjebrojnih naroda ili manje zastupljenog pola, onda se izdvoji prvo kategorija manjebrojnih naroda, pa ukoliko bude izabrana žena iz manje brojnih naroda, onda su za četvrtog kandidata opet svi u bubnju. A ako ne, onda izdvajamo sve kandidatkinje i izvlači se jedna predstavnica manje zastupljenog pola“, navela je Bošnjak.

Ovako bi punim konsenzusom svih 81 poslanika, kako je dodala, došli do kompletiranja Ustavnog suda.

„Izvlačenje treba da vrši neko ko nije poslanik. Ja sam mislila da to bude ambasadorka EU, gospođa Popa, ukoliko u njihovim propisima ne postoje ograničenja za tako nešto, jer bi to imalo i jasnu proevropsku simboliku, ako ne, lako bi se dogovorili ko bi to mogao biti. U suprotnom, ukoliko dođemo političkim kalkulacijama do nedostajućih sudija Ustavnog suda, Ustavni sud će biti polarizovan na „naše“ i „njihove“ i najvjerovatnije neće se doći do punog sastava. A neće se mnogo razlikovati od onog na koji smo imali velike primjedbe. Ističem i to, da su predstavnici međunarodne zajednice kojima sam u bilateralnim razgovorima izložila ideju ovog modela, pozdravili ga kao zdravo i pravedno rješenje, kojim bi se izbjegle političke konotacije kandidata“, navela je Bošnjak.

BOŠNJAK: DA ŠEFICA DELEGACIJE EU IZVLAČI IMENA SUDIJA USTAVNOG SUDA

No, bojim se, kako je dodala, „slušajući izjave pojedinih kolega koji namjerno netačno interpretiraju moj predloženi model. A upoznati su da ja nikada nijesam predložila da se od svih 26 kandidata biraju sudije slučajnim uzorkom, već naglasila prethodnu obavezu konsenzualne trijaže po osnovu jasnih gore navedenih kriterijuma na jedan prihvatljiv broj“.

„Zato počinjem da sumnjam da je, nažalost, već ‘iztrgovano’ ko će biti buduće sudije ili neki od njih i da je prevladao partijeski interes a ne stručnost i profesionalnost, čime bi se stara praksa nastavila“, zaključila je Bošnjak.

Izvor: BAO