PREMA ISTRAŽIVANJIMA ECB PLATE MANJE NEGO U 2020.

Realne zarade u eurozoni znatno su niže nego u pretpandemijskom periodu i vjerovatno će se još više smanjiti u idućim mjesecima zbog brzog rasta cijena, upozorila je Evropska centralna banka (ECB).


Pandemija je izazvala velike poremećaje na tržištu rada zbog strogih mjera suzbijanja virusa i potražnje za radnom snagom, posebno u sektorima u bliskom kontaktu s kupcima, prenosi Si biz.


Još u 2020. Realne i nominalne plate rasle su gotovo Identičnim tempom, što se naglo promijenilo u prvom tromjesečju 2021, kada su cijene počele rasti ubrzanim tempom.

PREMA ISTRAŽIVANJIMA ECB PLATE MANJE NEGO U 2020.


U početnoj fazi pandemije inflacija je bila vrlo niska, odražavajući slabe cjenovne pritiske, značajan negativan uticaj cijena energije i ostale faktore, poput privremenog smanjenja neizravnih poreza radi podsticanja privrede – podsjetili su iz ECB.


U 2021. Inflacija je ubrzala zbog poskupljenja energije i problema u nabavci dobara i usluga u okruženju, otvaranja ekonomija nakon ukidanja pandemijskih ograničenja, a rezultat je bio sve dublji jaz između realnih i nominalnih plata.


Realne plate sada su znatno niže nego što su bile prije pandemije i vjerovatno će se dodatno smanjiti u idućim mjesecima – kazali su iz ECB.


Procjenjuju da će nominalne plate vrlo snažno rasti i u idućim tromjesečjima, u poređenju s istorijskim nivoima.


Izvor: Dan