SOFTIĆ: RIJEKA LIM JE OBIČNA POKRETNA DEPONIJA

Brojne su divlje deponije na obali rijeke Lim, koja nosi smeće dalje u Srbiju. Komumalna preduzeća pokušavaju da se izbore sa ovim velikim problemom ali im treba pomoć države i Evropske unije.

Da je tako, vidjelo se sredinom prošlog mjeseca kada je, usljed poplava, nabujali Lim odnio skoro 15 hiljada kubika otpada u Priboj. Za ovakvu sliku, srpski susjedi okrivili su naš nemar u gornjem toku Lima. Kako se to više ne bi dešavalo, bjelopoljsko komunalno preduzeće postaviće dvije barijere za otpad. To će sprovesti kroz prekogranični projekat koji finansira Evropska unija.

SOFTIĆ: RIJEKA LIM JE OBIČNA POKRETNA DEPONIJA

“Mi ćemo postaviti dvije lančanice u gornjem slivu rijeke Lim, do opštine Berane i u donjem slivu rijeke Lim do granice sa Republikom Srbijom. Ovaj projekat će takođe podrazumijevati i nabavku jednog specijalnog vozila – smećara sa potisnom pločom, za prikupljanje komunalnog otpada” kazao je Rade Vujošević, direktor komunalnog preduzeća Lim.

Ismet Softić, predsjednik srk “sinjavac” za TV Vijesti je u kratkoj zjavi kazao “Lim obična, pokretna deponija”.

Iz bjelopoljskog komunalnog preduzeća poručuju da su tokom prošle godine očistili 52 nelegalne deponije. Na pitanje zašto nema kontejnera u pojednim gradskim naseljima i mnogim selima, ovako odgovaraju.

“Zbog sukoba građana đe će biti te posude postavljene, jer niko je ne želi blizu nekog svog dvorišta na javnoj površini. Dosta je nekih neprijatnih situacija i to rješavamo na način što pružamo uslugu našim građanima od kuće do kuće” istakao je Vujošević.

Iz komunalnih preduzeća u Bijelom Polju ističu da bi mnogo pomogao planirani Centar za upravljanje otpadom za sjever Crne Gore.

“To je projekat čija je procijenjena vrijednost nešto oko 33 miliona eura. Značaj za komunalno preduzeće Lim je što će se sve vrste otpada prerađivati u jednom centru, koji je po sadašnjem državnom planu upravljanja otpadom na teritoriji Opštine Bijelo Polje.” dodao je Vujošević.

Iz ministarstva ekologije Televiziji Vijesti saopštili da će se dalji koraci na izgradnji regionalnog centra za upravljanje otpadom odrediti na sastancima sa lokalnim samoupravama, prije svega onom u Bijelom Polju.

Izvor: TV Vijesti

Novinar: Alisa Hajdarpašić