BIJELO POLJE U NEKIM SLUČAJEVIMA ZAGAĐENIJE OD PLJEVALJA

Kada vršimo upoređivanje podataka sa mjernih stanica, možemo vidjeti da Bijelo Polje nema dobar kvalitet vazduha, jer ima česta prekoračenja dozvoljenih koncentracija PM čestica, čak se desi da nekad budu izmjerene veće vrijednosti na mjernoj stanici u Nikoljcu, nego na mjernoj stanici u Pljevljima.
Ovo je za VBP kazao ekološki i NVO aktivista Milorad Mitrović.


On je dodao da se Bijelo Polje nalazi u kotlini, kao i Pljevlja i svako slabljenje vjetra i porast vazdušnog pritiska, sa uslovima za temperaturne inverzije, stvara meteorološke uslove povoljne za povećanje koncentracije PM čestica u vazduhu u tim gradovima.


“Nisu samo meteorološki uslovi glavni faktor takvog stanja, već i sami građani i industrija koja u značajnoj mjeri doprinose povećanju lošeg kvaliteta vazduha. Građani doprinose lošem kvalitetu vazduha, tako što svoja domaćinstva zagrijevaju fosilnim gorivima, kao što su ugalj i drvo, zatim koriste rabljena ulja iz motornih vozila, ali i sve ostalo što može da izgori, najlon, plastiku, staru obuću i slično, što u značajnoj mjeri zagađuje vazduh. Građani spaljuju sve čega se dočepaju ili u svojim domovima ili dvorištima. PM čestice mogu da dospiju u vazduh od automobila, kamiona, željeznice i nisu to samo gasovi iz auspuha, već i čestice od upotrebe kočnica, odnosno kočionih obloga”, kazao je Mitrović.

BIJELO POLJE U NEKIM SLUČAJEVIMA ZAGAĐENIJE OD PLJEVALJA


Istakao je da su većem zagađenju doprinijeli požari i krčenje šuma.


“Pored toga, neminovne su I klimatske promjene koje iz godine u godinu pokazuju da se klima značajno mijenja. Ako se i dalje prema prirodu budemo odnosili kao do sada možemo očekivati još gore scenarije koji će se povećavati iz godine u godinu, a čijih posledica danas još nismo svjesni”, istakao je Mitrović.


Dodao je da je neophodno potpuno zabraniti upotrebu uglja, redukovati upotrebu drveta za grijanje, uvesti takse na korišćenje dizel vozila, uvesti subvencije građanima i pravnim subjektima za nabavku vozila na električni pogon, vozila koja koriste alternativna goriva, plin, metan, vodonik i slično, kao i dati subvencije građanima za nabavku toplotnih pumpi ili konvertora, gdje bi sa čvrstih goriva kojima sada griju domaćinstva prešli na grijanje na električnu energiju.


Mitrović je kazao da je Elektroprivreda Crne Gore uvela mjere za Pljevlja, jer je sama kriva za zagađenje.


“U slučaju Pljevalja EPCG dala subvencije iz razloga što sama zagađuje taj grad i značajno doprinosi zagađenju vazduha, vode i zemljišta i kao odgovorna kompanija želi da na neki način ublaži takvo stanje, obzirom da se u Pljevljima detektovalo mnogo građana oboljelih od najtežih bolest, čak i ogroman broj djece sa autizmom, njih preko 530, čak i procjena da je svaka 5 smrt u Pljevljima nastupila kao posledica enormnog zagađenja vazduha”, zaključio je Mitrović.