PROŠLE GODINE SMO POPILI VIŠE OD DVA MILIONA ,,BROMAZEPAMA“

Nova, planirana lista ljekova po takozvanoj generici, a ne po zaštićenim nazivima, sasvim je realno očekivati da će nam omogućiti uštede i širu ponudu ljekova – kazao je za Pobjedu direktor Apotekarske ustanove ,,Montefarm“ Goran Marinović.

Prema njegovim riječima, takozvane paralele su takođe prošle stroge kontrole i koriste se širom svijeta, a pacijenti se njima uspješno liječe.

PROŠLE GODINE SMO POPILI VIŠE OD DVA MILIONA ,,BROMAZEPAMA“

On je za Pobjedu kazao da građani i dalje prave kućne zalihe ljekova kojima često istekne rok trajanja. Kada je u pitanju potrošnja, najviše se trošilo ljekova za srčane bolesnike među kojima najviše ,,monopril plus“ i ,,presolol“, zatim za reumatska oboljenja, antibiotici kao i tablete za smirenje. Direktor „Montefarma“ je iznio i zanimljiv podatak – u prošloj godini građani Crne Gore su popili više od dva miliona tableta „bromazepama“.

“Najveći promet ljekova bio je za liječenje kardiovaskularnih oboljenja, antibiotika, antireumatika, anksiolitika (za smirenje). Jedan od najčešće korišćenih ljekova za sniženje krvnog pritiska ,,monopril plus“. Iz našeg skladišta isporučeno je 81.013 kutija, ,,presolol“ 30 puta 50 miligrama u količini od 57.468 kutija, potom „hemomicin“ tablete 50.191 kutija. Zanimljiv podatak svakako se tiče ,,bromazepam“ tableta od 1,5 i tri miligrama kojih je ukupno isporučeno 68.775 kutija, odnosno potrošeno je više od dva miliona tableta ovog lijeka u 2022. godini, a da pri tome ne uzimamo u obzir i jačinu od šest miligrama i niz sličnih ljekova iz grupe takozvanih anksiolitika (ljekova za smirenje)”, kazao je on za Pobjedu.

Marinović je kazao da je u 2021. profit „Montefarma“, nakon oporezivanja, bio 841.671 euro. Kazao je da je tokom prošle godine ostvaren znatno veći profit, a tačna suma će se znati nakon sumiranja podataka poslovanja i plaćanja poreza. „Montefarm“ je završio 2022. godinu bez dugova prema bilo kome.