PROFESOR OBJASNIO KAKO FUNKCIONIŠE KORUPCIJA

Kasim Tatić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu poznat je među studentima kao predavač “čija predavanja se ne propuštaju”, a njegove nedavne riječi postale su hit na društvenim mrežama.

On je tako, spletom okolnosti, postao hit na TikToku zbog govora s konferencije u Travniku koja je održana u decembru ove godine, prenosi Oslobođenje.

Snimak do sada ima preko 1.200.000 pregleda.

„Ja sam pitao studente jedno jutro što vi mrzite politiku. Pa kažu kradu, korupcija ovo – ono. Okej, vi ne volite krađu? Ne volimo. Jeste li vi ukrali išta? Gdje bi mi, bože sačuvaj. Kol‘ko vas se švercovalo u tramvaju jutros? Diže njih jedno 15 ruku. Al‘ ide komentar za koji ja znam da će doći: ‘Profesore, markica i 80 feninga‘. E, tu sam te čekao. Toliko si mogao ukrasti, vjerujući da te niko neće vidjeti. Ti nisi protiv krađe, ti si samo ogorčen samo zato što nisi u poziciji da ukradeš pet milijardi, a da te niko ne ganja“, rekao je on i dodao:

„Moja poenta je sledeća: sistem u kojem živite ne možete promijeniti u najvećem broju slučajeva, ali možete promijeniti sistem prema kojem živite. To vam niko ne može zabraniti. Ako živite u društvu u kojem vlada korupcija, u kojoj ljudi kradu. Nemojte vi krasti“, poručio je Tatić.

Videozapis pogledajte na sljedećem linku:

https://www.facebook.com/vijestiizbijelogpolja.me/videos/2016098481926846