ĐUKIĆ: GLAMUROZNO KAMPOVANJE NOVA ŠANSA ZA BIJELO POLJE I SJEVER

Glamping je nova forma luksuznog kampovanja koja se razvija širom svijeta.

Međutim, na sjeveru Crne Gore, pa i u regionalnom centru, Bijelom Polju postoje samo pionirske naznake da će se ovaj vid turizma razvijati.

Predsjednik NVO Multimedijal Montenegro, Željko Đukić kaže da je pored obustave izgradnje važnih turističkih projekata na sjeveru, razvoj turizma potpuno zapostavljen i da nadležne institucije novac “pumpaju” samo u primorje, a mi na sjeveru možemo da crknemo jer dobijamo samo mrvice.

ĐUKIĆ: GLAMUROZNO KAMPOVANJE NOVA ŠANSA ZA BIJELO POLJE I SJEVER

“Riječ Glamping nastala je spajanjem engleskih riječi “glamour” (glamur) i “camping” (kampovanje). Označava vid luksuznijeg kampovanja koji se u posljednjih nekoliko decenija brzo razvija širom svijeta, a stičem utisak da prilično kasni u Crnoj Gori, posebo na sjeveru koji ima sve preduslove za razvoj ove vrste turizma” kazao je Đukić.

Za sada u Bijelom Polju postoji samo nekoliko pionirskih inicijativa koje se mogu prepoznati kao Glamping, to je etno Selo Bali u selu Orahovica, Wood House kućice na brdu Obrov i etno selo Vuković u Tomaševu. Prema riječima Đukića svi ovi objekti su pionirski i vizionarski projekti koji su finansirani iz ličnih sredstava ili kreditnih zaduženja, a ovakve ideje zaslužuju podršku resornog ministarstva.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma fokus razvoja turizma već godinama stavlja na primorje, hotele sa pet zvjezdica, a sjever koji ima svoje prednosti i mane uvijek bude u zapećku i dobija samo mrvice. Podsjećam da je pored obustave izgradnje važnih turističkih projekata na sjeveru, razvoj turizma potpuno zapostavljen i da nadležne institucije novac “pumpaju” samo u primorje, a mi na sjeveru možemo da crknemo” kazao je Đukić.

Đukić je objasnio kada je Glamping doživio bum i kakav je to vid turizma.

Glamping je doživio bum u vrijeme pandemije korona virusa.

Kada su nas virus korona i karantin odvojili od svakodnevne realnosti, pošto su granice bile zatvorene, ljudi su natjerani da istražuju predjele sopstvenih država.

Jedna od dostupnih opcija uvijek je bilo kampovanje, ali već su poznati razlozi zašto to nije za svakoga, pa čak i za one koji vole da provode vrijeme u prirodi. Rješenje već godinama postoji, nova vrsta turizma koja spaja nespojivo – luksuz i netaknutu prirodu.