RIJEŠENI DA PLUTAJUĆI OTPAD STAVE POD KONTROLU

D. O. O “Komunalno Lim” iz Bijelog Polja u narednih 18 mjeseci, u partnerstvu sa JKP “Usluga” iz Priboja, realizovaće prekogranični EU projekat “Zaštita prirodne okoline Polimlja od otpada”, vrijedan 366. 000 eura. Glavni cilj projekta je stvaranje tehničkih i organizacionih preduslova za obezbeđivanje kapaciteta ova dva pravna subjekta, kada je u pitanju upravljanje otpadom i zaštita životne sredine, saopštio je direktor D. O. O “Komunalno – Lim”, Radenko Vujošević. Projekat se realizuje zbog velike količine otpada koji iz Crne Gore dolazi do Prijepolja i brane u Priboju.


– Kroz poboljšanje tehničke opremljenosti za naše preduzeće planirana je nabavka kamiona za sakupljanje otpada. Dvije barijere za hvatanje i usmjeravanje plutajućeg otpada (sistem lančanica), video nadzor za barijere, vaga za mjerenje kamiona sa sakupljenim otpadom i ručni alati za sakupljanje plutajućeg otpada.

RIJEŠENI DA PLUTAJUĆI OTPAD STAVE POD KONTROLU

Cilj koji će biti postignut kroz obezbjeđivanje tehničkih kapaciteta za upravljanje otpadom u dolini Polimlja jeste obezbjeđivanje poboljšanog poslovnog ambijenta i ambijenta za uspješno partnerstvo za zaštitu Polimlja od zagađenja otpadom – kaže Vujošević i dodaje da će glavna aktivnost biti praktična šestomjesečna obuka za upravljanje projektim koja će rezultirati u deset pripremljenih projekata.


– Tokom projektnih aktivnosti, manji info-promo film biće snimljen da demonstrira nove mogućnosti i riješenost civilnog, javnog i poslovnog sektora Polimlja da uspešno upravlja plutaućim otpadom kako bi se zajedničkim naporima učesnika iz Crne Gore i Srbije zaštitila dolina Lima – zaključuje Vujošević.


Ekolozi nude pomoć


– Što se tiče ovog projekta svaka inicijativa je dobra ako budu konsultovali ljude od iskustva i budu sarađivali sa ljudima koji se sa tim bave. Eko – udruženje Jastreb je učestvovalo u projektovanju i postavljanju sve tri lančanice i imamo ugovor sa opštinama o njihovom održavanju. Naša komunalna preduzeća nemaju iskustva za rad na vodi tako ako budu radili bez konsultacija neće valjati. Stojimo im na raspolaganju- poručuje Siniša Laković i dodaje da, kao udruženje, imaju odličnu saradnju sa resornom ministarkom zaštite životne sredine i Opštinom Priboj.


– Teškoće su hladno vrijeme, ogromna količina otpada, promjena vodostaja jezera (kada se očekuje veliki priliv Lima onda mora da se ispusti određena količina vode iz jezera) – pojašnjava Laković.


Na drugoj strani, na području Prijepolja i Priboja, poslednjih godina su imali ogromne nevolje sa plutajućim otpadom koji je dolazio iz Crne Gore.

Trenutno imamo desetak hiljada kubika na lančanici. U decembru smo izvadili preko 200 kamiona.

Međutim 17. I 18. Decembra došlo ga je još više. Sve vrste smeća dolazi. Uginule domaće životinje, auto djelovi, kućni aparati, nadgrobni spomenici, plastika u svim oblicima. Lančanicu smo napravili da bi se zaštitili. Ona se pokazala kao pun pogodak jer nizvodno ništa nije prošlo i imamo odličnu situaciju – kaže Siniša Laković iz Udruženja ekologa “Jastreb” iz Priboja.


U Lim teče 5. 000 kanalizacionih ispusta

Deceniju pratimo i štitimo rijeku Lim, stotine ekoloških akcija smo organizovali, deset lokacija na obali Lima smo očistili i na tim mjestima postavili klupe i zasadili čemprese,ali stanje je svake godine sve gore i gore. Najveća količina smeća je na obalama Lima na području opštine Bijelo Polje, koja je i prepoznata u regionu po nekontrolisanom odlaganju otpada na obalama rijeke-kažu iz NVO ,,Euromost” i ističu da se nekontrolisanim odlaganjem raznog otpada, a usled povećaja vodostaja, nasilno mijenja tok rijeke, što doprinosi njenom izlivanju i poplavama.

Prema našim podacima u Bijelom Polju je čak 5. 000 kanalazicionih cijevi usmereno u Lim, što direktno, što preko pritoka. Apelujemo na nadležne u Opštini Državi da ozbiljno shvate probleme Lima jer to može imati nesagledive posledice – poručuju iz NVO Euromost.


On naglašava da sve što Limom stiže do Priboja pokazuje ljudsku nekulturu i odsustvo bilo kakve ekološke svijesti.


– Dok sam sa kolegama čistio Lim, kod brane Potpeć, izvukali smo na hiljade kubika smeća, plastičnih kesa i flaša. Iznenađenje za nas je bilo kad smo izvukli spomen – ploču, na kojoj su jasno upisani ime i prezime pokojnika iz Bijelog Polja, i njegovo vrijeme rođenja i smrti. Užas – konstatuje Laković.

Izvor: Dan
Novinar: Milovan Novović