NEMA NOVE VLADE, IDE SE NA IZBORE

Nova stara parlamentarna većina juče nije uspjela da dođe do dogovora. Pa najvjerovatnije da nove vlade neće biti i da će se ići na vanredne izbore.

Mandatar i lider Demosa Miodrag Lekić nakon sastanka je poručio da će se mnoge snage poražene na izborima u avgustu 2020. godine obradovati time što nova vlast neće biti formirana.

Stigli smo na sastanak sa potpisima i dogovorenim planom dinamike u vezi ovog procesa. Učinio sam da sve bude javno, i to je princip koji je realizovan. Uspio sam da zadržim dostojanstvo zemlje, da se o njenoj vladi odlučuje u Crnoj Gori. Treće, rekao sam da će vlada biti ozbiljna ili je neće biti. Neće je biti, a ko je bio ozbiljan, neka građani protumače. Mnoge snage poražene 2020. će se obradovati – istakao je nakon sastanka lidera skupštinske većine, na kom nije postignut dogovor o konstituisanju vlade. Lekić je, govoreći o krahu pregovora, rekao da ne želi da spekuliše da li se ovdje radi o nastavku rada “tehničke vlade”.

– Ja sam pokušao da ovo bude demokratski i korektno prema svakome. Nadam se da će Crna Gora uhvatiti pravac koji će biti racionalan – podvukao je.

Jučerašnjem sastanku o pregovorima za sastav nove vlade, koji je organizovao Lekić, prisustvovali su lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, Milan Knežević, Nebojša Medojević, Demokrata Aleksa Bečić, Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, Ujedinene Goran Danilović, Prave Marko Milačić, Radničke partije Maksim Vučinić i CIVIS-a Srđan Pavićević. Parlamentarna većina proglasila je 29. decembra Lekića za mandatara na osnovu izmjena Zakona o predsjedniku.

Izvor: Dan