MEDOJEVIĆ: PROGRAM “EVROPA SAD, GRČKA SJUTRA” UGROZIO LIKVIDNOST PRIVREDE

ProgramEvropa sad, Grčka sjutra” ugrozio je likvidnost privrede. Za godinu dana 570 novih firmi u blokadi koja je porasla za 215 miliona eura, ocijenio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

– I za studente prve godine ekonomskog fakulteta je bilo jasno da će Program Evropa sad koji se bazira na nekontrolisanoj javnoj potrošnji i zaduživanjima, imati poguban efekat na poslovanje privrede. Povećanje zarada bez povećanja produktivnosti prvrede, dovelo je do isisavanja novca iz privrede i povećanje sivih tokova. Država kao najveći poslodavac, investitor i kupac je povukla likvidnost iz privrede i banaka i to je dovelo do nelikvidnosti privrede i povećanja broja i iznosa firmi u blokadi, istakao je on.

Naglasio je da je prije početka primjene programa u decembru 2021. bilo je blokirano 18.980 preduzeća i ukupan iznos blokada je bio 783 miliona eura.

MEDOJEVIĆ: PROGRAM “EVROPA SAD, GRČKA SJUTRA” UGROZIO LIKVIDNOST PRIVREDE

– Nakon godinu dana primjene programa “Evropa sad” broj blokiranih preduzeća je porastao na 19.550, a ukupni iznos blokade računa je skoro milijardu eura (998 miliona eura). Za godinu dana novih 570 preduzeća je ušlo u blokadu računa, a ukupni iznos blokada je porastao za 215 miliona eura. Ideja da se uvećavaju plate i javna potrošnja , na račun zaduživanja, polako ali sigurno gura Crnu Goru ka Grčkom scenariju tj. bankrotu zemlje, istakao je on.

Medojević je naveo i da ćemo jeftini populizam i socijalnu demagogiju apostolopova i neznalica, skupo platti, oštrim progamima štednje, otpuštanjima i smanjivanjima zarada i penzija.

– Mickej će tada biti u nekoj od svojih vila i umiraće od smijeha , kako je prodao ciglu naivnom narodu, a sebi napunio konta u inostranstvu, zaključio je on.

Izvor: Dan