LIM DOBIJA PLUTAJUĆU BARIJERU ZA OTPAD

DOO Komunalno – Lim” iz Bijelog Polja u narednih 18 mjeseci u partnerstvu sa JKP “Usluga” iz Priboja realizovaće prekogranični EU projekat “Zaštita prirodne okoline Polimlja od otpada”.


Ukupna vrijednost projekta je 366. 000 eura, čiji je glavni cilj stvaranje tehničkih i organizacionih preduslova za obezbeđivanje kapaciteta ova dva pravna subjekta, kada je u pitanju upravljanje otpadom i zastita životne sredine, saopštio je direktor D. O. O. “Komunalno – Lim” Radenko Vujošević.

LIM DOBIJA PLUTAJUĆU BARIJERU ZA OTPAD


“Kroz poboljšanje tehničke opremljenosti je u skladu sa potrebama partnerskih preduzeća za naše preduzeće planirana nabavka kamiona za sakupljanje otpada, 2 barijere za hvatanje i usmjeravanje plutajućeg otpada (sistem lancanica), video nadzor za barijere, vaga za mjerenje kamiona sa sakupljenim otpadom i ručni alati za sakupljanje plutajućeg otpada. Naša partnerska organizacija iz Priboja će nabaviti kamion za sakupljanje otpada, katamaran za skupljanje plutajućeg otpada i ručni alati za sakupljanje plutajućeg otpada” – naveo je Vujošević.


On ističe da će cilj postignut kroz obezbjeđivanje tehničkih kapaciteta za upravljanje otpadom u dolini Polimlja i obezbjeđivanje poboljšanog poslovnog ambijenta (Business Enabling Environment) i ambijenta za uspješno partnerstvo (Partnership Enabling Environment) za zaštitu Polimlja od zagađenja otpadom.
“Glavna aktivnost za poboljšanje ambijenta biće praktična 6-mjesečna obuka za upravljanje projektim koja će rezultirati u 10 pripremljenih projekata koji se tiču upravljanja otpadom u dolini reke Lim spremnih za finansiranje od strane investitora i/ili donator i sa ljudima iz Polimlja spremnih da uspješno takve projekte sprovedu. Tokom projektnih aktivnosti, manji info-promo film biće snimljen da demonstrira nove mogućnosti i rešenost civilnog, javnog i poslovnog sektora Polimlja da uspešno upravlja plutaućim otpadom kako bi se zajedničkim naporima učesnika iz Crne Gore i Srbije zaštitila dolina Lima” – zaključio je Vujošević.