ĐUMBIR I LIMUN: SAVEZNICI ZDRAVLJA KOJI, IPAK, NISU ZA SVAKOGA

Đumbir i limun su dva prirodna proizvoda koje uvijek treba imati u kući. Njihova svojstva su izvanredna i mogu pomoći u različitim situacijama.

Do sada ste vjerovatno već svi iskusili napitak od vode i limuna. Ali jeste li ikada pokušali da u to dodate komadić narendanog đumbira?

Rezultat je, osim dobrog okusa, odličan za zdravlje. Zapravo, na ovaj se način dobrobiti vode sobne temperature i svježeg limunovog soka kombinuju s onima koje ima korijen đumbira.

Zajedno, između ostalog, đumbir i limun su izvrsni saveznici onima koji pokušavaju da smršaju. Pomažu u suzbijanju osjećaja gladi, posebno ako se uzimaju kao topli napitak, a đumbir pomaže u aktiviranju metabolizma i čini lakšim sagorijevanju masti. Limun pomaže u detoksikaciji tijela i podstiče diurezu, piše Novi list.

Đumbir i limun: svojstva

Korijen đumbira može poboljšati probavu, spriječiti fermentaciju i stvaranje crijevnih gasova, kao i blokirati osjećaj mučnine.

Ovaj prirodni proizvod pomaže u ublažavanju simptoma prehlade, upale grla i gripa, izvrsno je sredstvo za ublažavanje bolova (na primjer tokom menstrualnog ciklusa, artritisa ili glavobolje ), a takođe održava nivo šećera i holesterola u krvi.

Limun je, kao što se zna, posebno bogat vitaminom C i zato može pomoći tijelu da spriječi ili brže liječi prehlade i grip.

Limunov sok stimuliše jetru, pospješuje eliminaciju mokraćne kiseline i podržava rad crijeva: zato je vrlo djelotvoran prirodni lijek za pročišćavanje, dostupan svima.

Takođerje uočeno da zahvaljujući prisutnosti limunske kiseline, sok od limuna koji se konzumira svaki dan pomaže u otapanju žučnih kamenaca, bubrežnih kamenaca i naslaga kalcijuma koje se mogu nakupiti u bubrezima.

Poput đumbira, limun takođe pomaže u poboljšanju probave, borbi protiv lošeg holesterola i ima antibakterijsku moć.

Đumbir i limun, koliko uzeti?

Šoljicu vode, limun i đumbir možete popiti svaki dan čim se probudite, ali savjetujemo da ove dvije namirnice ubacite i u ostatak dana na drugi način.

Svježe iscijeđeni limunov sok vrlo je koristan, na primjer, za bolju asimilaciju biljnog gvožđa, pa ga je preporučljivo konzumirati svakodnevno uz zeleno lisnato povrće ili mahunarke.

Da biste izvukli maksimalnu korist od đumbira, treba ga konzumirati u količini od 10 do 30 grama dnevno.

Kontraindikacije đumbira i limuna

Za one koji pate od gastritisa ili čira, mješavina vode, limuna i đumbira često se ne preporučuje jer bi mogla pogoršati simptome.

Prevelike doze đumbira, s druge strane, mogu izazvati žgaravicu, probavne i gastrointestinalne probleme.

Ko uzima ljekove i želi da svakodnevno koristiti đumbir, bolje je da pita ljekara za mišljenje.

Limunov sok, s druge strane, nema posebnih kontraindikacija osim, kao i sa svim stvarima, ako se pretjeruje.

Posebno je važno zapamtiti da se limun uvijek dodaje kao posljednji sastojak i da ga nikako ne treba kuvati jer se na taj način gubi većina njegovih svojstava, posebno količina vitamina C.

Izvor: Vijesti