BJELOPOLJSKI DOM ZA STARA LICA POSTAO JEDNA VELIKA SLOŽNA PORODICA

Od početka doma starih u Bijelom Polju desila su se tri vjenčanja između korisnika koji su se tu upoznali, družili i zaljubili.

Bjelopoljski dom za stara lica smješteni u naselju Medanovići, sa 180 korisnika zajedno sa zaposlenima postao je za dvanaest godina postojanja jedna velika porodica. Smještaj u Domu za stara lica obuhvata 24-časovnu medicinsku njegu, stručni kadar obučenog osoblja, zatim radno okupacionu terapiju koja uključuje društvene igre, tombolu, muzičku sekciju, radionice iz različite teme, vježbe za psihofizičku kondiciju prilagođene korisnicima, kao i izlete.

Inače, Dom starih Bijelo Polje često je tema svih medija, i to zbog jednog divnog razloga, koji svima vraća vjeru u ljude i ljubav. Naime, od početka postojanja u ovom domu su se desila tri vjenčanja između korisnika koji su se tu upoznali, družili i zaljubili.

-Mi smo uvijek za ljubav, korisnici koji se nađu, da tako kažem, koji se druže pa vremenom između njih procvjeta ljubav, njih uvijek podržavamo. Ljubavi u ovoj ustanovi nikad ne fali. Organizovali smo im vjenčanje i veselimo se sa njima, i na kraju dobiju sobu u kojoj će biti zajedno smješteni. Naravno i svi ostali korisnici doma uživaju u ovakvim aktivnostima, podrže sreću svojih kolega, na zabavi zajedno uživaju – priča sa osmjehom pomoćnica direktora, Marijana Smolovića.

Dodaje da trenutni ima još potencijalnih kandidata za sklapanje braka u Domu.

Paunika Popović, rođena u Prištini, još kao veoma mlada došla je među prvim medicinskim sestrama da radi u beranskoj bolnici. Kaže da je u domu osam godina i da joj je prelijepo.

-Imam nekih zdravstvenih problema poslednjih mjeseci tako da nijesam vitalna kao prije. Ipak, sve je na visokok nivou. Imam cimerku iz Pljevalja, predobra je. Svi smo ovdje kao velika porodica, priča Popović, a Nađa Raičević, iz Podgorice, koju smo zatekli kako čita Bibliju, kaže da joj vrijeme uglavnom protiče u čitanju. Ima 77 godina, i bila je nekad vrsna frizerka. Zato joj je i prijala pohvala na račun frizure koju je dobila od potpisnika svih redova, o kojoj kaže, izuzetno vodi računa.

-Sve je ovdje super. Čujem se svakodnevno sa mojima, oni često dolaze da me obiđu – pohvalila se Raičević.

Nikola Gavrić iz Herceg Novog kaže da je u Bijelom Polju sedam godina, i da je četiri godine u braku sa svojom izabranicom Katarinom, koju je upoznao, zavolio i sa kojom se oženio upravo u ovoj ustanovi.

– Htio sam da budem u Domu bliže mom kraju, u Risnu, ali nije bilo mjesta. Međutim, nisam se uopšte pokajao što sam došao u Bijelo Polje. Sad kad bi mi rekli da mogu u Risan, rekao bih ne. Jedino mrtav odavde izlazim. Ovdje sam se i oženio, sada dijelim sobu sa suprugom, imam društva i lijepo mi je – istakao je Gavrić.

Priča nam da je imao velikih zdravstvenih problem, i dva operaciona zahvata, ali da je sve to dobro prebrodio uz pažnju i njegu zaposlenih u ovom domu. Ali i Katarine, sa kojom se u početku

družio, a onda druženje preraslo u ljubav.

-Spasili su me u ja sam im zahvalan beskrajno. Od direktora do portira svi su ljubazni i izađu nam u susret. Imamo i dnevnu štampu, televiziju, ne od trideset kanala nego 300, dnevni boravak za druženje, igramo šah, tombolu, a ja učestvujem u svim aktivnostima jer volim i tako mi ljepše prođe vrijeme – kaže Gajević.

BJELOPOLJSKI DOM ZA STARA LICA POSTAO JEDNA VELIKA SLOŽNA PORODICA

Sve to i Katarina potvrđuje i navodi da je srećna što je srela Nikolu, sa kojim provodi staračke dane.

Govoreći o radu Doma, direktor te ustanove Radosav Nišavić ističe da je njihov zadatake da korisnike na svaki način animiraju, da učestvuju u terapijama ove vrste kako ne bi provodili vrijeme samo u krevetu i gledajući televiziju.

-Njihovim učešćem dolazi do bolje socijalizacije u Domu i korisnici kvalitetnije iskorištavaju svoje slobodno vrijeme – kaže Nišavić.

Dodaje da imaju značajnu pomoć od Ministarstva rada i socijalnog staranja, i da će status ove gerentoustanove umnogome olakšati povećanje cijene smještaja, ali i najavljena stopostotna subvencija Centra za socijalni rad.

-Inače, u prizemlju imamo odjele za demenciju i palijativu, koji su zatvorenog tipa, gdje je smješteno 20 korisnika. Samo za taj dio imamo liste čekanja – ističe Nišavić, naglašavajući da je 200 korisnika maksimalan kapacitet za normalan rad i poslovanje.

Pomoćnica direktora Marijana Smolović kaže kasa dođe novi korisnik on je na početku skeptičan po svim pitanjima, sve dok se malo oslobodi i navikne na okruženje.

-Tu ključnu ulogu imaju socijalni radnici, psiholog i radno okupacioni terapeut koji ga pripremaju na adaptaciju na kolektivni smještaj, upoznavanje sa ostalim Korisnicima. Taj period adaptacije traje okvirno mjesec – pojašnjava Smolović i dodaje da se želje korisnika uvijek poštuju.

-Naš rad je transparentan i sve aktivnosti i dešavanja mogu se naći na sajtu naše ustanove, a na društvenoj mreži Fejsbuk objavljujemo i šta se radi sa korisnicima u našoj ustanovi, tako da budući korisnici i svi oni koji su zainteresovani za rad ove ustanove mogu tamo da isprate sva dešavanja, kaže Smolović.

Zadaci koji su sastavni dio posla Dijane Knežević, radnog terapeuta u Domu starih, jesu organizovanje slobodnog vremena korisnicima, tj. radna aktivnost. U svom radu sa korisnicma tokom radno-okupacione terapije Dijana koristi specijalizovane metode, tehnike i terapeutske postupke koji imaju za cilj da korisnici neka neurološka, traumatska, psihološka ili psihijatrijska oboljenja prevaziđu na što uspješniji način.

– Cilj radne terapije je da se poveća samostalnost osobe u sprovođenju dnevnih aktivnosti, odnosno da se poveća stepen samostalnosti starijih osoba. U tom pravcu organizuju se razne društvene igre, priče na razne teme, kardio-vježbe, iščitavanje literature, muzičke i plesne sekcije – kazala je Knežević, pored koje su na ovom poslu zaposlene i Mersada Ličina i Danka Obradović. Tu je i fizijatrija gdje rade Svetlana Drašković, Marija Bulatović i Marina Božović.

Kada je u pitanju ishrana, kako korisnici, tako i zaposleni, upućuju svaku pohvalu. Direktor Nišavić ističe da se u njihovoj kuhinji, pod kontrolom glavnog kuvara Tomislava Femića, spremaju odlična jela.

– Ima jelovnik za čitavu nedjelju. I uvijek razna jela. Korisnici imaju tokom dana pet obroka, a zaposleni samo doručak – kaže Nišavić dodajući da spremaju hranu, i to o svom trošku, za korisnike Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama Tisa i za Malu grupnu zajednicu.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović