HITNO POTREBNE NOVE RAZVOJNE POLITIKE ZA SJEVER

Uprkos tvrdnjama lokalne vlasti u Bijelom Polju da je poslovni ambijent povoljan za osnivanje novih preduzeća, njih je ove godine znatno manje nego prethodnih. Privrednici i nevladin sektor uzroke slabije ekonomske aktivnosti vide u iseljavanju, posljedicama korone krize, slabe kupovne moći građana sjevera, inflacije, ali I to što su veliki sistemi progutali manja preduzeća.


Nemogućnost poslovanja rezultirala je sa 49 manje preduzeća u 2022. Godini u odnosu na 2021., dok je 2020. U odnosu na ovu godinu bilo 27 više.

HITNO POTREBNE NOVE RAZVOJNE POLITIKE ZA SJEVER


Broj firmi i preduzetnika u Bijelom Polju:

2022.GODINA – 118

2023.GODINA – 167

2024.GODINA – 145
Izvor: Uprava prihoda i carina


Za privrednika Hasana Ramovića mala preduzeća su progutali veliki sistemi, posebno kada se radi o trgovinama.


“I zbog toga broj registrovanih firmi u oblasti trgovine pada, jer primjera radi, moja firma je imala ugovore za snadbijevanje sa blizu 1. 800 kupaca, danas taj broj ni 800, a ne 1. 800”, saopštio je privrednik, Hasan Ramović.


Iz nevladinog sektora poručuju da je trenutna ekonomska situacija rezultat niza faktora: iseljavanja, korona krize, slabe kupovne moći građana sjevera i inflacije.


“Manji broj stanovnika direktno utiče na manju potrošnju to utiče na manju potražnju i to utiče na veću ponudu. Desilo se to da ljudi nemaju tržište gdje mogu da plasiraju svoje usluge i proizvode i to je razlog što je u Bijelom Polju manje preduzeća i više slobodnih poslovnih prostora. Moramo dodati i da su građanima poskupjele osnovne životne namirnice. Dakle, oni manje imaju novca za neku potrošnju van prehrane, takođe poskupjeli su i energenti. Posebno uzećemo u obzir i ogrijev”, kazao je Željko Đukić, direktor NVO “Multimedijal Montenegro”.


“Najveći problemi u Bijelom Polju i na sjeveru i u Crnoj Gori, što je malo onih koji se bave proizvodnjom, usluge smo mi Crnogorci uzeli kao nekako svoje uslov za postojanje. Tako da u oblasti usluga imamo firme koje opstaju, u oblasti proizvodnje nemamo firme”, dodaje Hasan Ramović.


“Moramo i na lokalnom i na državnom nivou kreirati neke nove razvojne politike za privredu jer privreda finansira cijelu državu”, saopštio je Đukić.


Jedna od razvojnih politika su dva kapitalna projekta na Đalovića klisuri i gradnja Ski – centra na Bjelasici, na kojima se više od dvije godina ništa ne radi.

https://fb.watch/hLNz3HP6Sz/


Izvor: Vijesti
Novinarka: Alisa Hajdarpašić