ZAHVALJUJUĆI GRAĐANSKOM APELU OBEZBIJEĐENA SREDSTVA ZA LIJEK KAFTRIO

Bjelopoljac Danilo Račić jedan je od roditelja koji su najavljivali proteste 18.11.2022. Godine zbog nedostatka lijeka za djecu sa cističnom fibrozom.


Račić takođe član Udruženja za pomoć i podršku oboljelima te je više puta apelovao na javnost da u što kraćem roku riješe ovaj problem, jer kako kaže “život nema cijenu”.


Ovaj Bjelopoljac ulagao je napore, apelovao i podnosio inicijative za obezbjeđivanje lijeka za djecu sa cističnom fibrozom.


„Na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet za 2023. Godinu usvojen je amandman poslanika koalicije ,,Crno na bijelo” kojim je traženo izdvajanje sredstava iz budžeta za lijek Kaftrio koji je neophodan za oboljele od Cistične fibroze, a ponosni smo što je upravo Forum mladih URA od starta podržao ovu inicijativu i uložio veliki napor da se ona realizuje”, poručuje član Foruma mladih URA Biljelo Polje – Danilo Račić.

ZAHVALJUJUĆI GRAĐANSKOM APELU OBEZBIJEĐENA SREDSTVA ZA LIJEK KAFTRIO


Ovim amandmanom je obezbijeđeno 5. 2 miliona eura za lijek koji je trenutno neophodan za 26 od 38 osoba oboljelih od cistične fibroze. Ovih 26 osoba trenutno ispunjavaju uslove za korišćenje lijeka a ostalih 12 nijesu još uvijek dostigli starosnu granicu od 6 godina. Ali u budućnosti će biti obezbijeđena sredstva i za njihovo liječenje.


„Kao otac djeteta oboljelog od ove teške bolesti, veliku zahvalnost za trud i požrtvovanost dugujem poslanici Suadi Zoronjić i poslanicima koalicije ,,Crno na bijelo” koji su nesebično dali svoj maksimum da se ovaj problem riješi kao i svim ostalim poslanicima koji su glasali za ovu inicijativu, jer zdravlje naše djece nema alternativu”, dodaje Račić.


U Crnoj Gori ima 38 oboljelih od CF, od kojih je 31 djece. 26 pacijenata su u stadijumu u kojem bi mogli početi koristiti lijek.