PRVI SASTANAK SAVJETA MLADIH ZA EU ODRŽAN U BIJELOM POLJU

Sastanak članova Savjeta mladih sa donosiocima odluka Opštine Bijelo Polje održan je danas u sali SO, u organizaciji NVO Multimedial Montenegro. Kako je istakao predsjednik NVO Multimedial Montenegro Željko Đukić, cilju je uspostavljanje bolje saradnje mladih sa insitutucijama sistema, kako bi se njihov glas bolje čuo, te kako bi dali svoj doprinos poboljšanju kvaliteta života u svom gradu, na sjeveru, ali i na cijeloj teritoriji Crne Gore. Prisustni su bili mladih iz više opština sa sjevera Crne Gore.

– Ovo je svakako bila odlična prilika da se mladi upoznaju prvenstveno sa načinom funkcionisanja lokalnog parlamenta, što je jako važno, jer mladi moraju naučiti kako funkcioniše lokalni, a kako državni sistem, kako bi sve omladinske inicijative stizale na pravu adresu – kazao je Đukić.

On je napomenuo da su sastanku prisustvovali lideri i liderke iz šest opština sa sjevera – Bijelog Polja, Berana, Mojkovca, Kolašina, Petnjice i Rožaja, te istakao da će slični sastanici biti organizovani i u tim opštinama i to u okviru projekta “EU kutak”, koji će trajati devet mjeseci.

On je istakao da je Skupština organ u kojem se donose sve odluke neophodne za funkcionisanje lokalne samouprave.

– Mi smo servis građana, a sve odluke koje se usvajaju, pa i one koje se predlažu, usmjerene su na stvaranje boljih uslova za život građana. Zato smo i spremni da razgovaramo sa mladima, da čujemo njihova mišljenja, razmotrimo i usvojimo njihove ideje – kazao je predsjednik SO Ernad Suljević, poručujući da su vrata bjelopoljskog lokalnog parlamenta otvorena za mlade.

On je napomenuo da su od 37 odbornika u lokalnom parlamentu, sedam odbornica i odbornika mlađi od 30 godina, a 13 imaju između 30 i 40 godina.

PRVI SASTANAK SAVJETA MLADIH ZA EU ODRŽAN U BIJELOM POLJU

Za sekretara Savjeta mladih je izabrana iz Ružica Lekić Berana, koja je istakla da ima dosta problema sa kojima se mladi suočavaju i da zbog toga moraju da budu puno vidljiviji kako bi probleme rješavali.

– Moramo da iznesemo svoje mišljenje kako te probleme da rješavamo, kako bi bili viljdiviji insstituicijama sistema i našim odbornicima i poslanicima.Inače problema je dosta, počev od položaja mladih u Crnoj Gori, velikog iseljavanja, odnosno odliva mozgova, tu je problem socijalne i dečje zaštite, nasilja u porodici , nasilje nad ženama, politička korupcija, koliko mladih je prisutno u politici i koliko nema mladih na funkcijama gdje se donose važne odluke – kazala je Lekić.

Njen sugrađanin Ognjen Vujović je naglasio da su imali šta da nauče i rad će bazirati tako da će svaki član pojedinačno predložiti određene mjere.

–Da na taj način podstaknemo mlade da ostanu na sjeveru Crne Gore, kao i svemu što donosi na boljem planu EU kako bi naše društvo prosperiralo – kazao je Vujović dok je Jasmin Đozović iz Rožaja istakao da su iznešeni problemi mladih, što će doprinijeti njihovom boljem položaju.

– Cilj nam je da kreiramo maticu organizacije, odkale će poteći sve naše ideje – kazao je on.

Skupština opštine Bijelo Polje, kako je naglasio, snažno podržava EU integracije, a tako će biti i u narendom periodu.

– Da smo posvećeni EU intergacijama pokazuje i to da smo formirali Odbor za međunarodne odnose i saradnju, implementiramo sve zakone koji se usvajaju na državnom nivou, prilagođavamo i usklađujemo naš normativniokvirom sa državnim, ali i EU zakonodavstvom – dodao je Suljević.

Današnji sastanak organizovan je u okviru projekta „EU kutak“, NVO Multimedijal Montenegro (MMNE), koji finansira Evropska unija.

Projekat “EU kutak” podržan je kroz program OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika M’BASE koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Centar za zaštititu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović