U CRNOJ GORI SE PROSLAVLJA KATOLIČKI BOŽIĆ

Vjernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.


Katolička crkva u ponoć između Badnjeg dana 24. decembra i Božića 25. decembra služi svetu misu koja se zove Ponoćka. To je služba koju upražnjava samo Rimokatolička crkva, jer se smatra da baš tada dolazi iz mraka Božije svjetlo.


Prema predanju, Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlajemskoj pećini pa se ovaj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u cijelom hrišćanskom svijetu.


U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se djelovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaj u Vitlejemu koji je promijenio istoriju čovječanstva.


Na Badnje veče i Božić, katolički vjernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.
Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći najsjajniju zvijezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.


Putovanje mudraca sa istoka trajalo je 40 dana pa toliko traje i božićni hrišćanski post koji se završava sa početkom praznovanja Božića.
Danas Božić slave i mnogi nehrišćani kao tradicionalni porodični praznik kada se daju i primaju prigodni pokloni.


U Japanu, Božić se slavi po uzoru na zapadne hrišćanske zemlje, a na Tajvanu, Božić je neslužbeno bio slavljen budući da je slučajno toga dana, potpisan 1947. ustav Republike Kine koji se svake godine slavio kao nacionalni praznik. Od 2001. ukinut je taj praznik, ali se Božić ipak ponegdje neslužbeno slavi.