JEDAN REGION JEDNO TRŽIŠTE, ODLUKA GRAĐANA, A NE ZAVAĐENIH POLITIČARA

Konferencija Jedan region-jedno tržište; Korak ka zajedničkom tržištu EU“ održana je krajem prošle nedjelje u Novom Sadu. Glavne teme konferencije bile su diskutovanje o lokalnom, regionalnom i evropskom zajedništvu. Na ovom regionalnom događaju učestvovala je i delegacija iz Crne Gore koju su činili predstavnici NVO sektora, privrede i lokalnih samouprava.

Među panelistima na konferenciji bio je i Željko Đukić, predsjednik NVO MMNE iz Bijelog Polja. On je u svom izlaganju istakao da zbog političke zavađe između crnogorskih i prvenstveno srbijanskih političara, proces regionalne saradnje u ekonomskom smislu ide previše sporo.

“Veoma je važno da se čuje mišljenje nas građana, mislim i na vas koji ste danas ovdje panelisti iz svih zemalja zapadnog Balkana, stavite po strani vaše titule, posmatrajte problematiku kao običan građanin. Valjda mi građani treba da procijenimo šta je dobro za nas, za region, a ne posvađani političari koji sve gledaju kroz prizmu političkih interesa. Mi građani moramo da sarađujemo, a ne da slušamo političare koji žele da nas zavade. Moramo se udružiti i gledati isključivo interese građana, a ne političkih partija” kazao je Đukić tokom izlaganja.

Nakon oficijelnog dijela konferencije Đukić je neformalno razgovarao i sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, kojoj je kazao da je važno da region sarađuje i da često zaboravljaju da usljed regionalne ekonomske saradnje pogranične opštine kao što su Bijelo Polje, Prijepolje, Pljevlja, Rožaje, Sjenica i Priboj mogu imati samo benefite. Tom prilikom pozvao je Brnabićku da dođe na sjever Crne Gore, da u saradnji sa međunarodnim partnerima organizuju regionalnu konferenciju posvećenu ekonomskoj saradnji.

Predstavnici Crne Gore koji su učestovali na konferenciji „Jedan region-jedno tržište; Korak ka zajedničkom tržištu EU“ bili su predsjednik opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović, Damir Mustajbašić, Nikola Purić, Renata Gojković, Mišo Savović i Sara Marink