ŠĆEKIĆ DA POVUČE ZAKON ILI DOKTORI ODOŠE KOD PRIVATNIKA

Ovaj zakon, osim što će zakovati ekser u kovčeg zdravstvenog sistema, stvoriće monopolistički položaj određenih privatnih zdravstvenih ustanova. Što je takođe protivustavno i protivzakonito, a sve o trošku građana, tvrde potpisnici peticije.


Ljekari specijalisti iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), njih oko 230, potpisali su peticiju koju će do kraja ove sedmice predati Skupštini Crne Gore. Njome traže da ministar zdravlja Dragoslav Šćekić povuče Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti. Njime se izričito zabranjuje dopunski rad u privatnim zdravstvenim ustanovama. U peticiji, koju su potpisali kardiolozi, kardiohirurzi, hirurzi, ortopredi, oftalmolozi, internisti, neurolozi i ljekari iz Instituta za bolesti djece KCCG, u koju je “Dan” imao uvid, ističu da su po ko zna koji put primorani da se bore za svoje ustavno pravo, tj. Pravo na rad. Ljekari iz KCCG traže da Šćekić povuče propis i pristupi izradi novog savremenog zakona o zdravstvenoj zaštiti sa predstavnicima svih ustanova, Sindikata doktora medicine, Ljekarske komore i privatnog sektora, kako bi postigli najširi mogući konsenzus.


“Dan” je juče objavio podatak da 225 ljekara KCCG ima saglasnost da radi kod privatnika. Na listama čekanja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi nalazi se više od hiljadu građana.


“Predlogom novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je objavljen na sajtu Vlade, članom 112 izričito se zabranjuje dopunski rad u privatnim zdravstvenim ustanovama ljekarima koji imaju stalni radni odnos u javnim ustanovama. Koji je razlog ovoj degradaciji i izričitosti želimo da pitamo ministra zdravlja Dragoslava Šćekića. Dopunski rad, ne samo ljekara, nego uopšte je dobrovoljna kategorija, te se mora urediti ugovorom o dopunskom radu.

Prosječan broj radnih sati svakog ljekara u Crnoj Gori prevazilazi zakonske maksimume za nekoliko puta. Pored redovnog radnog vremena i prekovremenih sati, ljekari rade i dopunski rad koji nas gura na granicu izdržljivosti, sve ovo u svrhu pružanja pravovremene i kvalitetne zdravstvene usluge, u cilju skraćivanja listi čekanja na dijagnostičke i terapeutske procedure. Ministar zdravlja i pored, nadamo se, poznavanja ovih činjenica, pristupa mjerama koje do sada nijesu zabilježene niti kod nas niti u našem okruženju.

Zabranom dopunskog rada u privatnim zdravstvenim ustanovama ministar Šćekić pokušava da “unaprijedi” javni zdravstveni sistem i u isto vrijeme da se obračuna sa ljekarskom profesijom. Dame i gospodo poslanice i poslanici, tvrdimo i znamo da je ministar zdravlja na pogrešnom putu iz više razloga. Ukoliko se usvoji ovakav zakon, sigurni smo da će doći do odliva kadra. Ne ka javnom sektoru, već upravo ka privatnim ustanovama. Što će značajno oslabiti kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u našim javnim medicinskim institucijama. Isto tako ubijeđeni smo da će dio naših najboljih doktora napustiti javni sektor ako se ovakav zakon usvoji. Značajno će se povećati liste čekanja na dijagnostičke i terapijske procedure. Jer, većina nas trenutno pruža usluge pacijentima preko zakazanog broja pacijenata u ambulantama i vrši operacije u dopunskom radu”, ističu u peticiji ljekari KCCG.


Usvajanjem zakona započeli bi urušavanje zdravstva.


Ljekari KCCG apeluju da poslanice i poslanici ne glasaju za ovaj zakon ukoliko ministar Šćekić odbije povlačenje.


“Upućujemo molbu da ovaj i ovakav zakon ne usvojite jer biste time započeli urušavanje našeg zajedničkog zdravstvenog sistema i bili saučesnici u donošenju jednog nestručno napisanog propisa koji će imati dalekosežne posljedice po sve građane Crne Gore”, upozoravaju ljekari.


Poručuju Šćekiću da umjesto da oprema bolnice i operacione sale, radi na obezbjeđivanju boljih uslova za rad i na afirmisanju mladih ljekara. Ali, da uz to osnažuje javno privatna partnerstva i time omogući bolji kvalitet zdravstvene zaštite, a ne da radi nešto što je protivustavno.


“Time će otjerati najbolje među nama iz javnog zdravstva i napraviti direktnu štetu, ne nama, nego građanima Crne Gore. Još jedna činjenica je veoma važna – niko iz našeg esnafa nije konsultovan pri izradi ovog zakona. Zato je on i prirodno ovakav kakav je. Ovaj zakon, osim što će zakovati ekser u kovčeg zdravstvenog sistema, stvoriće monopolistički položaj određenih privatnih zdravstvenih ustanova. Što je takođe protivustavno i protivzakonito, a sve o trošku građana. Shodno gore navedenom, tražimo da ministar Šćekić povuče zakon. I u saradnji sa prethodno navednim institucijama pristupi izradi novog savremenog i efikasnog zakona o zdravstvenoj zaštiti uz izmjene i Zakon o zdravstvenom osiguranju”, kažu ljekari KCCG.


Izvor: Dan