POSADA BRODA KOJIM KOMANDUJE CRNOGORSKI KAPETAN SPASILA ŠEST BRODOLOMNIKA

Kontejnerski brod „MSC Nuria“ kojim komanduje zapovjednik iz Crne Gore a gotovo svi oficiri su mu naši državljani, spasio je u noći 19. Na 20. Decembar u Atlantskom okeanu, zapadno od obala Maroka, šest osoba koji su danima plutali okeanom u onesposobljen gumenjaku, piše Boka news.

Sve je otežavala činjenica da je u međuvremenu pala noć. Osobe u gumenjaku kod sebe nisu imale nikakvo svjetlo kojim bi mogle signalizovati svije prisustvo brodovima koji su tragali u blizini.

Srećnim spletom okolnosti i velikim trudom posade koja je u mrkloj noći osmatrala horizont i čak osluškivala sa palube hoće li čuti pozive u pomoć ljudi na gumenjaku, na ugroženo maleno plovilo naišao je 275 metara dugi panamaks kontejneraš „MSC Nuria“.

Kotoranin – prvi oficir palube sa kontejneraša se spustio sa broda. Ušao je u gumenjak kako bi pomogao iscrpljenim osobama da se domognu spasa.

Uz asisteciju mornara, Kotoranin je iz gumenjaka izvukao pet osoba. Dok je mu je za prebacivanje šestog dodatnu pomoć morao dati morao pružiti i treći oficir „MSC Nurie“.

Oni su poslednja četiri dana proveli na Atlantiku u malom gumenjaku nošeni okeanskim strujama i vjetrovima. Ostali su potpuno bez hrane i vode, što je na kraju, za jednog od brodolomaca bilo kobno.

Izvor: Dan