U CRNOJ GORI REGISTROVANA 354 VOZILA NA ELEKTRIČNI POGON

U Crnoj Gori registrovana su 354 vozila na električni pogon. Kako je država u ranoj fazi e-mobilnosti neophodna je produktivnija saradnja poslovnog, državnog i civilnog sektora da bi se savladali izazovi u toj oblasti.

To je poručeno sa konferencije o e-mobilnosti u Crnoj Gori. Nju je organizovala Fondacija za promovisanje nauke PRONA, u sklopu projekta „Očuvanje prirode kroz edukaciju o e–mobilnosti“.

Koordinatorka projekta Tijana Lopičić Vasić kazala je da projekat finansira Evropska unija (EU) a kofinansira Ministarstvo javne uprave, dodajući da je period implementacije od 15. februara prošle, do 15. ove godine.

Ona je kazala da je industrija saobraćaja, kao glavni zagađivač životne sredine, ponudila rješenje u vidu proizvodnje električnih automobila.

Vuk Vukašinović iz Crnogorskog Telekoma je, govoreći na temu „E-mobilnost – Novi način planiranja“, najavio je platformu koja će objedinjavati punjače za automobile i iznajmljivanje bicikala.

„Na toj platformi biće i punjači za automobile, iznajmljivanje bicikala i sve ostalo što budemo našli za shodno. Platforma će imati web servise za povezivanje sa drugim aplikacijama“ kazao je Vukašinović.

Izvor: Vijesti
Foto: mediabiro.tv