DJECA NASILNICI DJELUJU POPUT ČOPORA

Psihološkinja Anđela Golubović ukazuje na to da je “dijete mrzitelj na društvenim mrežama – dijete koje iz pozicije prezira i mržnje komentariše drugo dijete, a njegovo ponašanje je motivisano dubljim osjećanjem zavisti i ljubomore”.


”Internet omogućava anonimnost djeci, a ta anonimnost stvara lažni osjećaj kontole nad sadržajem samog materijala na internetu. Socijalne mreže omogućavaju lako povezivanje djece istomišljenika, pa se djeca nasilnici povezuju u grupe i razvijaju dinamiku čopora koji progoni svoj plijen. U virtuelnom svijetu internet komunikacije dešava se psihološki proces dezinhibicije ili otkočenosti, pa su djeca hrabrija u virtelnom svijetu”, naglašava ona.

DJECA NASILNICI DJELUJU POPUT ČOPORA


Golubović upozorava na lažni osjećaj svemoći koji stvara internet komunikacija.


”Nije ni čudo što djeca teže neurotičnoj internet komunikaciji. U istraživanju iz 2016. Utvrđeno je da osobe sa narcisoidnom strukturom ličnosti više koriste kompjutere i telefone kao način komunikacije. Kod ove djece preovladava izuzetna sebičnost i samousmjerenost. A ova djeca drugu djecu vide kao predmete i nevažne objekte. Takođe ne osjećaju empatiju kada drugoj djeci nanose štetu ili patnju, ne pokazuju ni osjećanje krivice, niti bilo kakvo žaljenje zbog svojih postupaka. Ova djeca ne vide ništa problematično u svom ponašanju i stalno nude raznorazna opravdanja za svoje postupke”, ističe Golubović.


Prema njenim riječima, upravo anonimnost na društvenim mrežama utiče na korišćenje patoloških mehanizama odbrane, poput projekcije ili negacije.


”Projekcija je svojstvena djeci koja zlostavljaju drugu djecu, a kao primjer projekcije može biti situacija u kojoj djeca svoja neprijatna osjećanja pripisuju drugoj djeci. Primjer projekcije je situacija u kojoj dijete smatra da je drugo dijete zlo ljudsko biće i da ono zaslužuje da pati. Psiholozi smatraju da ovaj nesvjesni mehanizam stoji u osnovi rasnih, religioznih i drugih predrasuda na internetu”, pojasnila je Golubović.


Izvor: Vijesti