ELEKTRONSKO NASILJE TRAJE 24 SATA

Izvršna direktorka Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kaže da se mnogo djece i porodica suočava sa ovim problemima svakodnevno.

”I vrlo je teško reći im da nemaju puno opcija na raspolaganju”, upozorava Mihailović.

Prema njenim riječima, roditelji nemaju puno mogućnosti da problem riješe kroz sistem.

”Nažalost, u situacijama kada se otvaraju raznorazne grupe na društvenim mrežama, nebitno tajne ili javne u kojima se objavljuju svakakve problematične informacije o njima, nemamo kao roditelji puno opcija na raspolaganju. Od policije nema pomoći u takvim slučajevima, i nama preostaje da ili sami istražujemo ko stoji iza takvih objava i da prijavimo određenoj društvenoj mreži sporan sadržaj. Mada, prilično sporo reaguju”, kaže Mihailović.

Naglašava da je važno da “razgovaramo sa svojom djecom i pratimo njihovo ponašanje na društvenim mrežama”.

”Važno je da koristimo aplikacije za roditeljsku kontrolu koje im i ograničavaju i vrijeme koje provode na taj način, ali i sadržaje kojima pristupaju. S druge strane, posebno u uzrastu kada počnu da ih koriste moramo i provjeravati njihovu komunikaciju sa drugima. Vrlo često, mi kao roditelji nijesmo ni svjesni, i ubijeđeni smo, da naša djeca neke stvari ne bi nikada uradila, a na kraju se pokaže nešto sasvim drugo. Djeca uče svakodnevno puno toga, i kako da se ponašaju i kako da budu tolerantna i da poštuju druge… Naravno da će ponekada praviti i greške, a mi smo upravo ti koji moramo biti u toku da bismo reagovali na vrijeme”, poručuje ona.

Psihološkinja Anđela Golubović objašnjava da se radi o primjerima “klasične elektronske ili onlajn viktimizacije”.

”Obično se smatra da su posljedice elektronskog nasilja ozbiljnije po samu žrtvu iz najmanje dva razloga. Jedan je šira potencijalna publika – stotine ili hiljade posjetilaca može da vidi ponižavajuću sliku ili poruku na samoj internet stranici ili Vajber grupi, za razliku od desetak ili više ljudi koji mogu da čuju za nemili događaj u školskom dvorištu. Drugi razlog je što se elektronsko nasilje odvija 24 sata, svakod dana u sedmici – nema odmora za razliku od perioda poslije škole, noću, tokom vikenda ili raspusta. S druge strane, često neka djeca, pogotovo dječaci umiju da minimalizuju uticaj elektronskog nasilja, jer ga oni na neki način nerealno shvataju i percipiraju, razmišljaju na način: fizički nisam povrijeđen, nisam oštećen”, upozorava Golubović.

Izvor: Vijesti