ZA SEDAM MJESECI MINISTRI I PREMIJER POSJETILI 35 DRŽAVA

Vladi je nepovjerenje izglasano 19. Avgusta, a do tada su uspjeli da usvoje 43 platforme za putovanja.

Vlada na čijem je čelu Dritan Abazović izglasana je 28. Aprila, a za nešto više od sedam mjeseci postojanja. Od čega četiri u tehničkom mandatu (jer je kabinetu izglasano nepovjerenje u Skupštini), ministri su uspjeli da posjete 35 država.

Vlada je do sada usvojila 109 platformi za putovanja, kojima su obuhvaćene stotine funkcionera i službenika.

Vladi je nepovjerenje izglasano 19. Avgusta, a do tada su uspjeli da usvoje 43 platforme za putovanja. Svojevrsni procvat platformi i putovanja počinje nakon toga, kada je usvojeno 66 platformi, koje su u ovom momentu dostupne na sajtu Vlade.

Kako pokazuju podaci iz vladine dokumentacije, ministri i službenici ministarstava putovali su u Luksemburg, Njemačku, Belgiju, Italiju, Grčku, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Albaniju, Francusku, Češku, Maroko, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Izrael, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švajcarsku, Sjedinjene Američke Države (SAD), Vatikan, Poljsku, Tunis, Rumuniju, Kipar, Austriju, Mađarsku, Švedsku, Holandiju, Portugal, Egipat, Škotsku, Maltu, Azerbejdžan, Tursku, Kanadu, kao i na Kosovo* (ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova).

Najviše platformi se odnosi na premijera Dritana Abazovića, i to 20.

Prema dostupnim podacima, on je kao premijer putovao u Belgiju, Švajcarsku, Srbiju, SAD, Grčku, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Italiju, Vatikan, Njemačku, Poljsku, Tunis, Francusku i Rumuniju. U pojedine države je putovao više puta, na primjer SAD je posjetio dva puta, a putovao je u Njujork i Vašington. Posebnu pažnju javnosti izazvalo je učešće delegacije Crne Gore na Generalnoj debati 77. Zasjedanja Generalne Skupštine UN u Njujorku, održano od 18. Do 25. Septembra. Prema platformi za to putovanje, osim premijera, na taj put je pošlo još 12 službenika. U isto vrijeme, u Vašingtonu je od 17. Do 19. Septembar održavana konferencija “Sloboda medija” u organizaciji Transatlantske liderske mreže (TLN), a crnogorska delegacija na tom skupu, pored Abazovića, brojala je još 10 učesnika iz Vlade. Iz premijerovog kabineta su negirali da je bilo ko bez potrebe išao na taj daleki put.

Na sajtu Vlade može se pronaći 10 platformi koje glase na bivšu ministarku evropskih integracija Jovanu Marović, koja je, između ostalog, putovala u Švedsku, Belgiju, Srbiju, Austriju, Holandiju, Albaniju, Luksemburg i na Kosovo*. Neke države je posjećivala više puta.

Nakon nje po broju platformi za putovanja slijedi bivši ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, koji je putovao u Njemačku, Belgiju, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Grčku.

Brojna putovanja su i iza ministarke nauke i tehnološkog razvoja Biljane Šćepanović, za koju smo pronašli 10 platformi za putovanja, a sudeći prema njima, putovala je u Portugal, Albaniju, Tursku, Poljsku, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Egipat i Sloveniju.

Po sedam platformi usvojeno je za putovanja ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića i ministra javne uprave Maraša Dukaja. Đurović je putovao u Francusku, Srbiju, Belgiju, Sjevernu Makedoniju, Grčku, Izrael i Ujedinjeno Kraljevstvo, dok je Dukaj boravio u Italiji, Albaniji, SAD i Azerbejdžanu, kao i na Kosovu*. Prema platformama objavljenim na sajtu Vlade, ministar prosvjete Miomir Vojinović je putovao u Ujedinjeno Kraljevstvo, Albaniju, Grčku i na Kipar. Njegov kolega iz Ministarstva kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je putovao šest puta, a posjetio je Albaniju, Francusku, Grčku, Češku, Belgiju i Kosovo*. Ostali ministri su, prema zvaničnim podacima, putovali do četiri puta. Treba naglasiti da u ovaj bilans nijesu ušla putovanja na kojima su ministri eventualno bili dio širih delegacija za učešće na raznim sastancima i forumima.

Ipak, jedno putovanje se izdvaja iako na spisku putnika nema ministara.

Naime, u platformi za učešće crnogorske delegacije na 13. Sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju u Brisel 9. Juna 2022. Godine nalazi se čak 40 službenika.

Izvor: Dan