STANDARD U CRNOJ GORI 52 ODSTO SLABIJI NEGO U EU

Prema konačnim podacima Eurostata, bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2021. Godini iznosio je 48 odsto prosjeka EU.

– Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU, i iznosi 268 odsto evropskog prosjeka. Bugarska se nalazi na najnižem nivou sa 57 odsto prosjeka EU. Od zemalja iz regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći, koji iznosi 70 odsto prosjeka EU. Crna Gora se nalazi na drugom mjestu, na nivou od 48 odsto prosjeka EU. Srbija se nalazi na nivou od 44 odsto evropskog prosjeka, Sjeverna Makedonija na nivou od 42 odsto, Bosna i Hercegovina na nivou od 33 odsto, dok se Albanija nalazi na nivou od 32 odsto evropskog prosjeka – piše u saopštenju Monstata.

Crna Gora je peta najsiromašnija zemlja kada se gledaju zemlje članice EU i zemlje kandidati.

– Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM, prema konačnim podacima među zemljama članicama, kretala seu rasponu od 65 odsto prosjeka EU u Bugarskoj do 144 odsto prosjeka EU u Luksemburgu – saopštili su iz Monstata.

Izvor: Dan