OPŠTINA BIJELO POLJE POKRENULA POSTUPAK PROGLAŠAVANJA ĆEHOTINE ZAŠTIĆENIM PODRUČJEM

Inicijativa za zaštitu Ćehotine, rezultat je saradnje ovih Nevladinih organizacija i ona je dio višegodišnje kampanje za zaštiti rijeka Jugoistočne Europe koju je organizacija TNC pokrenula u saradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Opština Bijelo Polje pokrenula je postupak zaštite rijeke Ćehotine i proglašenje njenog toka zaštićenim područjem na dijelu toka koji prolazi kroz njenu teritoriju. Zaštitu gornjeg toka Ćehotine prije dvije godine pokrenula je i opština Pljevlja, koja je u međuvremenu odložila odluku o proglašenju Gornjeg toka rijeke Ćehotine zaštićenim područjem.

„Rijeka Ćehotina u cijelom svom toku krije mnoga prirodna i kulturna bogatstva, od posebne važnosti za Crnu Goru. Opštini Pljevlja, koja je prije dvije godine pokrenula postupak zaštite ove rijeke na svojoj teritoriji, sada se pridružila i Opština Bijelo Polje. Opština Bijelo Polje je prepoznala važnost očuvanja ove rijeke te pokrenula postupak proglašavanja Ćehotine zaštićenim područjem, na svojoj teritoriji“, navodi se u zajedničkom saopštenju Opštine Bijelo Polje i NVO Eko-tim, TNC i WWF Adrije.

Inicijativa za zaštitu Ćehotine, rezultat je saradnje ovih Nevladinih organizacija i ona je dio višegodišnje kampanje za zaštiti rijeka Jugoistočne Europe koju je organizacija TNC pokrenula u saradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

“Zajedničkim radom žele istaknuti i zaštiti jedinstvena riječna bogatstva našeg regiona čija važnost prevazilazi granice pojedinih država. Njihovom se zaštitom stvaraju nove razvojne prilike i osigurava se dugotrajna dobrobit za ljude i prirodu… Posljedice klimatske krize postale su dio naše svakodnevice, ekonomija ulazi u razdoblje recesije, a pritisci na naše prirodne i društvene resurse sve su veći. Biološka raznovrsnost ubrzano se smanjuje, čemu svjedoči i činjenica da je na globalnom nivou brojnost populacija divljih vrsta smanjena za 69 odsto od 1970. Godine“, navodi se u saopštenju

Rijeka Ćehotina jedna je od najznačajnijih crnogorskih rijeka, koja duž svog 125 kilometara dugog toka oblikuje različite krajolike i predstavlja važan izvor pitke vode za stanovnike tog područja, kao i vode za lokalnu privredu.

“Studiju zaštite prirodnog dobra – izvorište i vodotoka rijeke Ćehotine koja se nalazi na teritoriji opštine Bijelo Polje će izraditi Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore, sa kojom je, Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj sklopio ugovor o saradnji. Dio sredstava za izradu Studije će pokriti donacija WWF Adrije, TNC-a i Eko-tima a ostatak sredstava će se pribaviti iz opštinskog budžeta”, saopštio je Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje.

Zajedničkim aktivnim radom, na zaštiti i obnovi prirode, dodaje se u saopštenju, još uvijek „možemo zaustaviti najgore posljedice ovih kriza i usmjeriti naš razvoj prema budućnosti u kojoj živimo u skladu s prirodom“.

„Razvoj našeg društva nije moguć bez očuvane prirode, ona je preduslov ekonomskog i društvenog razvoja.U tom kontekstu važno je sagledati i ulogu zaštićenih područja. Ona su dio odgovora na krize s kojima se suočavamo, bile one klimatske, ekonomske ili krize biološke raznovrsnosti. Zaštićena područja mogu iznijeti inovativne pristupe upravljanju prirodnim resursima, izvor su stručnog znanja, omogućuju nam da iskusimo očuvanu prirodu i učestvujemo u stvaranju svijeta kakav bi mogao biti – gdje ima mjesta za prirodu i ljude“, naveli su iz grupe nevladinih organizacija – The Nature Conservancy (TNC), WWF Adrije i Eko-tima.