U CRNOJ GORI PUŠI 40,7 ODSTO GRAĐANA

Čak 40,7 odsto odraslih i mladih u Crnoj Gori su pušači, što Crnu Goru svrstava u neslavnu statistiku, među vodećim u Evropi.

To je saopštio ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić, na jučerašnjem multisektorskom sastanaku na temu “Kontrola upotrebe duvana u Crnoj Gori – izazovi i prilike“. Sastanak je održan u organizaciji Ministarstva zdravlja i Svjetske zdravstvene organizacije.

Šćekić je, kako se navodi u saopštenju Svjetske zdravstvene organizacije, podsjetio da korišćenje duvanskih proizvoda predstavlja značajan faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih, respiratornih i malignih bolesti. Zaključujući da je taj faktor jedan od vodećih uzroka invaliditeta i prerane smrti.

Tom prilikom izrazio je zabrinutost što su čak 40,7 odsto odraslih i mladih u Crnoj Gori pušači. Taj podatak našu zemlju svrstava u neslavnu statistiku, među vodećim u Evropi.

On je upozorio da plasiranje novih duvanskih proizvoda značajno doprinosi ovom trendu. Takođe i omogućava duvanskoj industriji da proširi broj novih korisnika, naročito među mladim osobama.

Prema riječima Šćekića efikasna borba protiv duvana i napori na očuvanju zdravlja stanovništva pretpostavlja poštovanje zakonskih odredbi o zabrani pušenja. Kao i povećanje akciza i poreza na dodatu vrijednost, ograničavanje dostupnosti duvana, njegove upotrebe i obezbjeđivanje servisa podrške za prestanak pušenja.

On je naglasio da će odlučnom borbom protiv šverca cigareta i rigoroznom akciznom politikom, Vlada Crne Gore i u narednom periodu nastaviti da radi na smanjenju upotrebe duvanskih proizvoda.

“Na svesrdnoj i značajnoj pomoći posebno želim da se zahvalim ministru finansija Aleksandru Damjanoviću, koji je zajedno sa nama riješen da uredimo ovu oblast, kazao je Šćekić.

On je dodao da je, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, izrađen nacrt Nacionalnog programa kontrole upotrebe duvanskih proizvoda u Crnoj Gori. Zajedno sa Akcionim planom za 2022-2024. godinu.

“Ovim dokumentom definisane su jasne mjere i aktivnosti, koje su usmjerene ka smanjenju dostupnosti duvanskih proizvoda. Kao i o sprovođenju cjenovne politike, sprečavanju započinjanja sa tom lošom životnom navikom i uspostavljanju servisa u okviru zdravstvenog sistema za pružanje podrške za odvikavanje od pušenja. Osim toga, Programom je predviđeno i proširivanje zakonskih odredbi u oblasti reklamiranja i ograničavanja upotrebe duvana na javnim mjestima. Takođe predviđeno je i uspostavljanje laboratorije za testiranje štetnih sastojaka duvanskih proizvoda i sprovođenje istraživanja o upotrebi klasičnih i novih duvanskih proizvoda. Na primjer, kao što su elektronske cigarete. Glavni cilj ovog programa je smanjenje upotrebe duvana i štetnih posljedica koje izaziva njegova konzumacija, ali i izlaganja duvanskom dimu“, naveo je Šćekić.

U CRNOJ GORI PUŠI 40,7 ODSTO GRAĐANA

Ministar Aleksandar Damjanović je istakao da je situacija u pogledu upotrebe duvana u Crnoj Gori alarmantna. Damjanović je ukazao da gabariti problema upotrebe duvana, mjereno izgubljenim životima i troškom po nacionalnu ekonomiju, iziskuju hitnu akciju. Hitnu akciju i snažno multisektorsko djelovanje u implementaciji predloženog Programa za upotrebu duvana u Crnoj Gori.

On je, takođe, ponovio spremnost Ministarstva finansija da kroz planiranje i primjenu mjera fiskalne politike pruži puni doprinos. Doprinos u ovom slučaju u borbi protiv epidemije pušenja u Crnoj Gori.

“Za narednu godinu planirano je povećanje cijena duvanskih prozivoda za oko 10 odsto“, istakao je Damjanović.

On je podsjetio na potrebu sveobuhvatnog pristupa u kontroli ponude i tražnje za duvanskim prozivodima.

Damjanović je uputio apel svim kreatorima javnih politika za intenziviranje koordinisanog djelovanja u borbi protiv duvana.

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore, Srđan Pavićević, podsjetio je da je duvan vodeći faktor rizika. Faktor koji generiše epidemiju hroničnih nezaraznih bolesti u Crnoj Gori. Naglasio je i da je problem upotrebe duvana problem zavisnosti.

“U odsustvu ambijenta koji promoviše sistem vrijednosti i kvalitetnih programa, koji mladog čovjeka usmjeravaju na obrazovanje, sport, umjetnost i doprinose da svaki trenutak života mladog čovjeka bude ispunjen produktivnim radom koji oplemenjuje, u Crnoj Gori adolescenti su posebno ranjiva grupa“, zaključio je Pavićević.

Okvirne konvencije za kontrolu upotrebe duvana (FCTC).

Navode da studija predstavlja kvantitativnu analizu ekonomskih prednosti ulaganja u prevenciju. U ovom slučaju prevenciju i kontrolu upotrebe duvana i duvanskih proizvoda.

Dodaju da studija slikovito prikazuje kako sprovođenje isplativih politika može imati i značajne ekonomske benefite u narednim godinama. Nudeći preporučene intervencije kao prve korake, koji su prilagođeni specifičnostima nacionalnog konteksta, u funkciji kontrole upotrebe duvana.

“Konsultacije su realizovane u okviru Projekta za podršku implementacije obaveza iz ratifikovane Okvirne konvencije o kontroli upotrebe duvana. Uz finansijsku podršku Vlade UK, Norveške i Australije. Konsultacije su organiozvane u cilju predstavljanja nacrta Programa kontrole upotrebe duvanskih proizvoda u Crnoj Gori. Zajedno sa Akcionim planom 2022-2024. godine i rezultata Izvještaja studije investicije za kontrolu duvana u Crnoj Gori. Studija je urađena u saradnji SZO i Regionalne kancelarije UNDP-a. Uz angažman ekspertskog tima Instituta za javno zdravlje Crne Gore i finansijsku podršku Sekretarijata SZO Okvirne konvencije”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vijesti